22 augustus

Op de koffie bij... Herman Postema
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

20 september

Op de koffie bij... Marjolein Jorna
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

24 september (najaarsactiviteit)

Diamantindustrie Amsterdam

Het thema van de najaarsactiviteit van dit jaar is de diamantindustrie van Amsterdam. De hoofdstedelijke diamantindustrie heeft een lange en rijke geschiedenis. De eerste diamantbewerker werd al in 1586 ingeschreven en vanaf 1600 was Amsterdam dé diamantstad van de wereld. Het hoogtepunt was in de jaren 1870, na de ontdekking van de talloze diamantvelden in Zuid-Afrika. In deze ‘Kaapse Periode’ steeg het aantal diamantbewerkers tot boven de 10.000. 

Aan het begin van de twintigste eeuw verplaatste een groot deel van de diamanthandel zich naar Antwerpen. Omdat de bewerking van en handel in diamanten bij uitstek een joodse aangelegenheid was, werden de overgebleven bedrijven tijdens de Tweede Wereldoorlog overgenomen door de Duitsers of geliquideerd. Desondanks zijn er nog veel sporen die ons herinneren aan de rijke geschiedenis van deze typisch Amsterdamse industrie. 

De najaarsactiviteit bestaat uit een historische wandeling langs de overblijfselen van de Amsterdamse diamantindustrie en een bezoek aan een diamantslijperij.

DiamantgrachtWandeling
De Nieuwe Achtergracht is een van de minst bekende grachten van de Grachtengordel. Toch herbergt het een unieke verhaal met talrijke sporen die verwijzen naar een typisch Amsterdamse, maar haast vergeten industrie. We vinden er de oudste Amsterdamse (diamant)fabriek uit 1845 en de eerste op elektriciteit aangedreven slijperij, de monumentale diamantbeurs en even verderop het Amstel Hotel, dat een belangrijke rol vervulde voor de internationale handel. Ook zijn er talloze verwijzingen naar het Joodse leven, waarmee de diamantindustrie nauw verweven was. Dat alles maakt de gracht een plek waar topografie, demografie en industrie een hechte eenheid vormen.

Daniël Metz
De rondleiding wordt verzorgd door ons medelid Daniël Metz, cultuurhistoricus en auteur van het boek Diamantgracht: Het joodse hart van een typisch Amsterdamse industrie.

Diamantslijperij
Na de rondleiding door de stad brengen we een bezoek aan Gassan Diamonds, waar we diamantslijpers aan het werk kunnen zien. Gassan Diamonds is opgericht in 1945 en is gevestigd in de voormalige diamantslijperij van de Gebroeders Boas aan de Nieuwe Uilenburgerstraat. Het gebouw stamt uit 1879, de bloeiperiode van de Amsterdamse diamantindustrie (de Kaapse Tijd), en was toen de grootste diamantslijperij. 

Programma:
12.00 uur: Ontvangst met Lunch in Crea café
13.30 uur: Wandeling o.l.v. Daniël Metz
15.45 uur: Rondleiding Gassan Diamonds
17.00 uur: Borrel
18.00 uur: Diner voor wie dat wil (eigen kosten)

Aanmelding, kosten, annulering
Aanmelden voor deze activiteit kan tot dinsdag 17 september door een mail te sturen naar Christiaan Stam: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef i.v.m. de lunch aan of je vega/vegan wensen hebt. Ook horen we graag of je van plan bent ’s avonds mee te gaan eten. 
De kosten voor deelname bedragen €10,-. Het diner is op eigen kosten. 
Annulering kan tot 17 september. Daarna wordt €10,- in rekening gebracht.

Praktische informatie:
Datum en tijd: dinsdag 24 september, 12-18 uur
Locatie (ontvangst): Crea café, Nieuwe Achtergracht 170
Bereikbaarheid: zie website Crea café

 

22 oktober

Op de koffie bij... Bram de Ridder
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Geen lid, maar wel interesse in onze activiteiten?
Bovenstaande activiteiten zijn in principe voor leden van de vereniging Ondernemers in Geschiedenis. Ben je (nog) geen lid, maar wil je wel een keer komen kijken of het lidmaatschap misschien iets voor jou is, neem dan contact op met onze secretaris Rogier Overman.

Op de koffie bij ...

Iedere maand organiseert Ondernemers in Geschiedenis een online koffie-uurtje voor leden van de vereniging. Een uurtje bijpraten met vakgenoten, ervaringen uitwisselen, kansen delen, inspiratie opdoen. Deze bijeenkomsten zijn in principe zonder agenda en duren een uur (09.00-10.00 uur).

OiGopdekoffie lr


In 2024 gaan we op de koffie bij ... 
:

 • 16 januari … bij Henk Looijesteijn
 • 28 februari … bij Karin Bakker
 • 28 maart … bij Daniël Rewijk
 • 26 april… bij Alies Pegtel
 • 22 mei … bij Bauke Jousma
 • 26 juni … bij Vibeke Kingma
 • 22 augustus … bij Herman Postema
 • 20 september … bij Marjolein Jorna
 • 22 oktober … bij Bram de Ridder
 • 20 november … bij Marca Bultink
 • 19 december… bij Christiaan Stam

 
Aanmelden: activiteiten@ondernemersingeschiedenis.nl

Na aanmelding ontvang je een Teams-link voor de bijeenkomst.

Intervisie voor historici

Iedereen loopt in zijn of haar werk wel eens tegen situaties aan waarmee je niet zo goed raad weet. Problemen of dilemma’s die je graag aan iemand zou willen voorleggen: Herken jij dit probleem? Heb jij dit wel eens meegemaakt? Hoe zou jij hier mee omgaan?

Als zzp’er heb je geen collega aan wie je deze vragen kunt voorleggen. Daarom biedt Ondernemers in Geschiedenis haar leden nu de mogelijkheid om een Intervisie-bijeenkomst aan te vragen waarin een probleem (dilemma, uitdaging, casus) kan worden ingebracht om te bespreken met vakgenoten.

spiegel lr

Intervisie is een gestructureerd gesprek tussen vakgenoten. Het belangrijkste kenmerk van het gesprek is dat de deelnemers geen oplossingen of adviezen geven, maar dat ze de probleemhouder, door vragen te stellen, een spiegel voorhouden en helpen beter inzicht te krijgen in de situatie en de mogelijke oplossingen. Een intervisie-bijeenkomst helpt uiteraard de probleemhouder, maar draagt ook bij aan de professionaliteit van de overige deelnemers. 

De bijeenkomsten (alleen voor leden!) zijn online en duren ongeveer een uur. Voor een bijeenkomst geldt een minimum van 4 deelnemers en een maximum van 8. De ingebrachte casus wordt alleen gedeeld met de deelnemers aan de bijeenkomst. Van de deelnemers wordt verwacht hier vertrouwelijk mee om te gaan.

Heb je een casus die je zou willen voorleggen aan je vakgenoten, neem dan contact op met Christiaan Stam, activiteiten@ondernemersingeschiedenis.nl.

30 jaar Ondernemers in Geschiedenis!

Beeldmerk Lustrum

Flyer OiG 31 8 22 Verkleind