25 augustus
Op de koffie bij...
Aanmelden kan bij Christiaan Stam (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

25 september
Op de koffie bij...
Aanmelden kan bij Christiaan Stam (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

6 oktober (Lustrumbijeenkomst)

Historici: succesvol ondernemen!

Beeldmerk LustrumJe bent historicus en je besluit om zelfstandig ondernemer in geschiedenis te worden. En dan? Hoe geef je vorm aan je bedrijf? Hoe kom jij aan opdrachten? Hoe onderscheid jij je van andere historici? Wat is jouw niche? Wat is jouw tarief? Hoe zorg je voor vernieuwing? Hoe zorg jij voor continuïteit? Kortom: hoe word/blijf jij succesvol als ondernemer?

Deze vraag is niet alleen van belang voor beginnende, maar ook voor ervaren ondernemers in geschiedenis. Uiteraard is er niet één standaard formule voor succes, maar wellicht kunnen we wel van elkaar leren. Tijdens onze lustrumbijeenkomst gaan we met elkaar in gesprek over bovenstaande vragen.

Vooruitlopend op deze bijeenkomst vragen we de leden in een enquête naar hun aanpak. De uitkomsten hiervan worden gepresenteerd tijdens het programma. Daarnaast vragen we twee leden om het geheim van hun succes met ons te delen.

Hopelijk leidt dit alles tot een soort raamwerk van strategieën voor ondernemende historici. Een raamwerk dat de leden (zowel de beginnende als de ervaren ondernemers) bewust maakt waar ze met hun onderneming staan en welke keuzemogelijkheden ze hebben. 

Locatie: IISG, Cruquiusweg 31, Amsterdam
Datum en tijd: 6 oktober 2023, 12-18 uur
Programma: volgt later
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

16 november, 19.30 uur (Webinar)

Genealogie: de stamboom voorbij

DNA puzzel portretStamboomonderzoek is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Voor veel mensen is de zoektocht naar de eigen familiegeschiedenis een interessante hobby geworden. Jarenlang zijn zij ‘verslaafd’ aan het vinden van de juiste puzzelstukjes om zo een beeld te schetsen van hun voorouders: wie waren zij, waar woonden zij, wat deden zij voor werk? Verder zoeken dan alleen naar namen en datums leidt vaak tot bijzondere verhalen.

In Nederland zijn er maar weinig mensen die zich beroepsmatig met genealogie bezighouden. Zij weten dat genealogie of familiegeschiedenis veel meer is dan een stamboom opstellen. Voor welke vragen schakelen klanten uit binnen- en buitenland hen in? Welke ontwikkelingen zijn er in de genealogische wereld? Tegen welke lastige situaties lopen genealogen aan? En met welke dilemma’s krijgen zij te maken? Dat zijn enkele vragen die in dit webinar aan bod komen.

Dit webinar wordt verzorgd door John Boeren, medeverenigingslid en eigenaar van www.antecedentia.com. John heeft meer dan dertig jaar ervaring met genealogisch onderzoek en is sinds 2015 zelfstandig ondernemer.

Webinar via Teams (na aanmelding ontvang je een link)
Datum en tijd: 16 november, 19.30 uur
Deelname is gratis (exclusief voor leden)
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Geen lid, maar wel interesse in onze activiteiten?
Bovenstaande activiteiten zijn in principe voor leden van de vereniging Ondernemers in Geschiedenis. Ben je (nog) geen lid, maar wil je wel een keer komen kijken of het lidmaatschap misschien iets voor jou is, neem dan contact op met onze secretaris Rogier Overman.

Op de koffie bij ...

Iedere maand organiseert Ondernemers in Geschiedenis een online koffie-uurtje. Een uurtje bijpraten met vakgenoten, ervaringen uitwisselen, kansen delen, inspiratie opdoen. Deze bijeenkomsten zijn in principe zonder agenda en duren een uur (09.00-10.00 uur).

OiGopdekoffie lr


Data 2023
:
25-8, 25-9, 24-10, 22-11, 21-12.

 


Aanmelden: activiteiten@ondernemersingeschiedenis.nl

Na aanmelding ontvang je een Teams-link voor de bijeenkomst.

Intervisie voor historici

Iedereen loopt in zijn of haar werk wel eens tegen situaties aan waarmee je niet zo goed raad weet. Problemen of dilemma’s die je graag aan iemand zou willen voorleggen: Herken jij dit probleem? Heb jij dit wel eens meegemaakt? Hoe zou jij hier mee omgaan?

Als zzp’er heb je geen collega aan wie je deze vragen kunt voorleggen. Daarom biedt Ondernemers in Geschiedenis haar leden nu de mogelijkheid om een Intervisie-bijeenkomst aan te vragen waarin een probleem (dilemma, uitdaging, casus) kan worden ingebracht om te bespreken met vakgenoten.

spiegel lr

Intervisie is een gestructureerd gesprek tussen vakgenoten. Het belangrijkste kenmerk van het gesprek is dat de deelnemers geen oplossingen of adviezen geven, maar dat ze de probleemhouder, door vragen te stellen, een spiegel voorhouden en helpen beter inzicht te krijgen in de situatie en de mogelijke oplossingen. Een intervisie-bijeenkomst helpt uiteraard de probleemhouder, maar draagt ook bij aan de professionaliteit van de overige deelnemers. 

De bijeenkomsten (alleen voor leden!) zijn online en duren ongeveer een uur. Voor een bijeenkomst geldt een minimum van 4 deelnemers en een maximum van 8. De ingebrachte casus wordt alleen gedeeld met de deelnemers aan de bijeenkomst. Van de deelnemers wordt verwacht hier vertrouwelijk mee om te gaan.

Heb je een casus die je zou willen voorleggen aan je vakgenoten, neem dan contact op met Christiaan Stam, activiteiten@ondernemersingeschiedenis.nl.

10 mei 2023 - Joods Groningen

Flyer Joods Groningen 10 mei 2023