Brandend water in de haven van Delfzijl

In zijn onderzoek merkte maritiem historicus Thomas Dresscher dat de binnenvaart met vallen en opstaan de moderne tijd is binnengedreven. Zo deden aan het begin van de 20e eeuw moderne brandstoffen hun intrede. Die zijn een stuk gevaarlijker dan wat men tot dusver gewend was, in een tijd dat er nog weinig regels bestonden.

Thomas gelooft zijn ogen niet als hij in het archief van Rijkswaterstaat leest dat in de nacht van 10 op 11 juni 1908 de houten tjalk "Goede Trouw" in de buitenhaven van Delfzijl ontplofte. Binnen de kortste keren lag de hele haven vol met brandende vaten benzeen. De 320 vaten met het nieuwerwetse gevaarlijke spul waren overgenomen van de Britse stomer "Altona" die ernaast lag afgemeerd. Er was een aantal kordate schippers dat met sleepbootjes de twee schepen naar een afgelegen oever wisten te slepen, waar ze vervolgens zonken. Als je het hele verhaal zo leest, is het met een sisser afgelopen. Het is een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen of meer schepen zijn verbrand. Lees hier Thomas zijn verhaal.

Onze vereniging Ondernemers in Geschiedenis sloot haar jubileumjaar 2018-2019 feestelijk af met de presentatie van een online ledenmagazine met daarin 18 prachtige verhalen over betekenisvolle erfgoedplekken, geschreven door onze leden.