11 Kosmopolitisch boeren in DrentheMaatschappijhistoricus Marjan Beijering woont en werkt in Rotterdam. Door goed te kijken en te luisteren probeert zij mythes weg te nemen, in dit geval die over Drenthe. Tussen de spullen van haar moeder vond ze reisnotities van haar grootvader Jan Kuipers. Zijn opgeschreven herinneringen maken van een klein dorp in Drenthe een plek van kosmopolitische verhalen.

In de jaren zeventig maakte Jan Kuipers een wereldreis in dienst van de zuivelcoöperatie Domo, tegenwoordig onderdeel van Friesland Campina. Meer dan de helft van de productie was toen bestemd voor de export. Grootvader was op audiëntie bij de Thaise koning. In Tokio was hij onder de indruk van het grote aantal mensen in de stad, de treinen en het geknielde eten. Uit zijn verhaal over zijn ervaringen blijkt dat hij zichzelf en zijn afkomst was ontstegen. En met hem ontstijgt eigenlijk de hele provincie Drenthe haar hardnekkige mythe. Lees hier Marjans verhaal.

Onze vereniging Ondernemers in Geschiedenis sloot haar jubileumjaar 2018-2019 feestelijk af met de presentatie van een online ledenmagazine met daarin 18 prachtige verhalen over betekenisvolle erfgoedplekken, geschreven door onze leden.