10 De Boerenapostel gecroptsharpenPolitiek historicus Mari Smits woont en werkt in Lelystad. Maar hij is geboren en getogen in Bakel. Tijdens zijn onderzoek naar de geschiedenis van de katholieke boerenbonden kwam hij een markante streekgenoot tegen. Het gaat om pater Gerlacus van den Elsen (1853-1925), familie via Mari’s moeder. Aan de achterzijde van de kerk in het Noord-Brabantse Gemert staat een borstbeeld van Van den Elsen.

In de jaren voor 1900 werd Van den Elsen in Brabant de grondlegger van het Groene Front die ijverde voor emancipatie van de boerenstand. Zo was hij één van de grondleggers was van de Rabobank. Al zijn activiteiten leverde hem de bijnaam De Boerenapostel op. In Gemert huist een museum in zijn geboortehuis. Er zijn zo’n vijftig straten naar hem vernoemd. En ten oosten van Gemert ligt in de Peel het ontginningsdorp Elsendorp.

Van den Elsen hield zich ook korte tijd bezig met het emigratievraagstuk. In 1906 vertrok hij naar de VS om na te gaan of daar een toekomst lag voor de Brabantse boeren. Het begeleiden van landverhuizers kwam echter pas na 1945 tot stand. Mari onderzocht de katholieke boerenmigratie naar Holambra in Brazilië. Lees hier Mari’s verhaal.

Onze vereniging Ondernemers in Geschiedenis sloot haar jubileumjaar 2018-2019 feestelijk af met de presentatie van een online ledenmagazine met daarin 18 prachtige verhalen over betekenisvolle erfgoedplekken, geschreven door onze leden.