zw 2019 alies portret 8300De vereniging Ondernemers in Geschiedenis heet Alies Pegtel welkom als nieuw lid.

De in Haren (Gr) geboren Pegtel studeerde Italiaans in Perugia en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na een postdoctorale studie journalistiek in Rotterdam belandde ze op de redactie van HP-De Tijd. Met steun van de Erasmusuniversiteit Rotterdam schreef zij een biografie over Neelie Kroes (2014), in 2015 gevolgd door een biografie van Haya van Someren-Downer. In Buitengewone vrouwen. In de voetsporen van Aletta Jacobs uit 2018 schetst zij de levens van prominente feministes onder wie Johanna Westerdijk, Corry Tendeloo, Marga Klompé, en Angela Maas.

Waarom er zelden vrouwen voorkomen in de geschiedenisboeken, beschrijft Alies Pegtel in Zij in de geschiedenis. Wat mannen nooit vertelden, maar wat je altijd had willen weten (2019). Ze verklaart hoe en waarom vrouwen zijn weggeschreven door mannelijke historici. En ze geeft aan hoe het eeuwenoude vrouwelijke ideaalbeeld van de bescheiden, zorgzame, kuise moeder nog altijd doorwerkt in de manier waarop er tegenwoordig naar vrouwen wordt gekeken, vaak óók door henzelf.

Alies Pegtel schrijft onder andere voor Historisch Nieuwsblad, Maarten!, Filosofie Magazine, Opzij, Margriet en Haagse Historie. Ze houdt regelmatig lezingen over haar werk. Verbindend thema zijn uitzonderlijke vrouwen en hun even uitzonderlijke levensloop.

Informatie over haar activiteiten als zelfstandig historicus vindt u op haar bureaupagina op deze website.