Jonn van Zuthem

Van contemporain historicus, met als specialisatie Nederlandse politiek en religie, ben ik in de loop der tijd steeds meer liefhebber van de lange negentiende eeuw geworden. De laatste jaren vooral actief op het gebied van de regionale geschiedenis. Inmiddels verschillende delen van het land mogen onderzoeken en beschrijven, waardoor ook letterlijk mijn horizon is verbreed.

Ben inmiddels van vele, maar zeker nog niet van alle markten thuis. Het liefst stort ik mij op thema’s waarover nog weinig bekend is en waar dus nog veel is te ontdekken en in kaart te brengen. Heb een eigen stijl van geschiedschrijving ontwikkeld - doorgaans creatief, soms een tikkeltje gewaagd - maar altijd wel volgens de regels van het historisch ambacht.

Kan meters maken in het archief en uren schrijven en schaven aan teksten, maar ik kom ook graag achter mijn bureau vandaan. Zo geef ik regelmatig lezingen en gastcolleges en leid ik als stadsgids op enthousiaste wijze groepen rond in mijn woonplaats Kampen.

Voor een overzicht van mijn eerdere en recente werk verwijs ik graag naar mijn site www.jonnvanzuthem.nl

Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u mij altijd bellen of mailen.

Jonn van Zuthem

Kalmoessingel 4
8265 CR  KAMPEN

06-12603096

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Trefwoorden: lange negentiende eeuw, provinciale en regionale geschiedenis, (orthodox-) protestantisme

Lucia de Vries - Buro [G]oud

Lucia de Vries is een historicus met schrijf- en organisatietalent. Zij studeerde journalistiek en Peace Studies. Als correspondent werkte ze o.a. voor Trouw en De Morgen.  In 2022 rondde ze een Master Geschiedenis af. Ze heeft een passie voor vrouwen- en lokale geschiedenis.

Lucia werkt met woord, geluid en beeld en mag graag pionieren. Een nét iets andere invalshoek kiezen. Kiezen voor een vrouw als hoofdpersoon. Van muurbloem tot heldin. Naast verhalen schrijven gebruikt ze nieuwe vormen, zoals audiotours en kunstprojecten. Ze doet dit als Buro [G]oud.

Projecten waar Lucia bij betrokken is de Vrouwenwandeling Zwolle en de (Urker) Dienstmeisjesroute. Met ‘Vrouwenbrieven’ verzamelt ze brieven van vergeten vrouwen en wekt hen opnieuw tot leven.

Ze heeft bijgedragen aan het Vrouwenlexicon en schrijft als freelancer voor diverse media. Daarnaast schreef ze een vijftal boeken, waaronder Mountain Bound, Magic Days en ZoutZoet.

Foto: Freddy Schinkel

Lucia de Vries

Telefoon: 06-33018985
E-mail: burogoud[AT]gmail.com

www.luciadevries.nl/burogoud

Trefwoorden: journalistiek, vrouwengeschiedenis, lokale geschiedenis, audiotours

Ruud Straatman

Na een carrière in de wereld van theater, media, familiegeschiedenis en erfgoed heeft Ruud Straatman zich gevestigd als zelfstandig ondernemer in geschiedenis. Hij kan bogen op een brede ervaring als initiator, organisator en manager.

Voor een impresariaat organiseerde hij (Europese) tournees voor o.a. musical, opera en ballet. Als projectmanager was hij verantwoordelijk voor techniek en logistiek van bekende tv-programma’s. Bij het CBG Centrum voor familiegeschiedenis was hij als manager verantwoordelijk voor o.a. de lancering van het tijdschrift Gen. en het tweejaarlijks evenement Famillement, realisatie van WieWasWie 2.0, de ontwikkeling van nieuwe digitale instrumenten en de verzelfstandiging van Nederland’s Adelsboek en Nederland’s Patriciaat. Bij CBG en in de archiefwereld initieerde hij een aantal succesvolle projecten op het gebied van digitalisering van bronnen uit WO2.

Ruud Straatman heeft uiteraard uitgebreide ervaring als onderzoeker en (eind)redacteur. Als onderzoeker is ervaring met specifieke archieven en tijdvakken van belang. Ruud heeft met name ervaring met onderzoek in Gelderland, Limburg en de steden in de randstad in de vroegmoderne tijd (16e-17e eeuw).

Als zelfstandige ondernemer in geschiedenis richt hij zich op twee producten, afwisseling van spijs doet immers eten:

 • Projecten, interim- & advieswerkzaamheden voor geschiedenis, erfgoed en media
 • Familiehistorisch en prosopografisch onderzoek

 

Ruud Straatman

Tweede Jan Steenstraat 113-3
1074CN Amsterdam 

06-46119712

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.linkedin.com/in/ruudstraatman

Trefwoorden: projecten, interim, advies, media, redactie, familiegeschiedenis, genealogie, prosopografie, historisch onderzoek, 16e eeuw, 17e eeuw, tweede wereldoorlog

John Boeren - Antecedentia

Na mijn rechtenopleiding aan de Universiteit van Tilburg volgde ik vakken aan de Archiefschool in Den Haag. Tijdens deze opleiding begon ik mijn loopbaan bij het tegenwoordige Regionaal Archief Tilburg. Gedurende bijna tien jaar gaf ik leiding aan het team ‘dienstverlening en educatie’.

Na meer dan twintig jaar gewerkt te hebben bij de gemeentelijke overheid, startte ik in januari 2015 mijn eigen genealogisch onderzoeksbureau, genaamd ‘Antecedentia | Genealogy in the Netherlands’. Doel van mijn werk is het verbinden van families in binnen- en buitenland met hun (Nederlandse) verleden.

Ik bied de volgende diensten aan:

-  genealogisch/historisch onderzoek in Nederland en Vlaanderen

-  heritage trips: gepersonaliseerde dagtochten

-  transcripties en vertalingen van archiefstukken

-  lezingen en (online) presentaties

Veel van mijn klanten wonen in het buitenland, maar ik ben ook werkzaam voor particulieren en bedrijven in Nederland.

Als beroepsgenealoog volgde ik een opleiding aan het National Institute for Genealogical Studies in Canada (Professional Development/Methodology en English Records). Momenteel studeer ik aan de Universiteit van Strathclyde (Glasgow) een master in Genealogical, Palaeographic and Heraldic Studies.

Sinds de jaren ’90 maakte ik deel uit van diverse redacties en besturen. Momenteel nog bij de Nederlandse Genealogische Vereniging en de Association of Professional Genealogists.

John Boeren

Telefoon: 06-26502806
E-mail: antecedentia[AT]outlook.com

www.antecedentia.com

Trefwoorden: genealogie, familiegeschiedenis, archiefonderzoek, transcripties, lezingen, presentaties, dagtochten

 

Koen Marijt - Koen van Toen

'Plezier in geschiedenis' is een ven de kernwaarden van Koen van Toen. Geschiedenis is niet saai, maar juist heel leuk en je kunt het op elke hoek van de straat vinden. In 2019 begon Koen Marijt zijn bedrijf Koen van Toen om zijn passie voor geschiedenis, met verhalen van gewone mensen, te delen met eenieder die daar maar interesse in heeft. Jong, oud... het maakt niet uit! Koen geeft lezingen over historische onderwerpen die zich richten op de lokale geschiedenis (Noordwijk) en onderwerpen die wat meer bekendheid hebben, zoals D-day en de slag om Normandië in juni 1944.

Om te laten zien dat geschiedenis niet alleen in boeken of op films te vinden is, neemt Koen als gids geïnteresseerden mee naar de historische gronden van de Eerste - en Tweede Wereldoorlog zoals Ieper, Normandië en Berlijn, en vertelt daar op locatie naast de grote lijnen ook over de persoonlijke verhalen van mannen, vrouwen en kinderen die in een andere tijd leefden. Wie waren zij? Wat maakten zij mee? Hoe stonden zij in het leven? Belangrijke vragen die tijdens de historische reizen beantwoord worden.

Tot slot verzorgt Koen ook historische wandelingen in Noordwijk en Leiden en doet hij op aanvraag historisch onderzoek in de archieven naar familiegeschiedenis. De 'lange negentiende eeuw' en de turbulente twintigste eeuw zijn de periodes waar Koen graag onderzoek naar doet. 

Koen van Toen

06-81475540

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.koenvantoen.nl 

Tags: badplaats, badtoerisme, Noordwijk, kustgeschiedenis, Tweede Wereldoorlog, Eerste Wereldoorlog, lokale geschiedenis, gids, dorpswandelingen, historische lezingen, battlefield tours

Puck de Boer – Puckcast

Ik ben student Moderne Geschiedenis en Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen met een bijzondere interesse voor retoriek, militaire geschiedenis en gender. Naast mijn studie heb ik Puckcast opgezet – een onderneming waarmee ik voor bedrijven, organisaties en/of projecten podcasts produceer. Als antropoloog en historica vind ik het belangrijk om informatie op een aantrekkelijke en toegankelijke manier met mensen te delen. Podcasts zijn wat mij betreft een fantastisch middel om dit te doen; of het nu gaat om het uitdragen van de missie van een organisatie, of om kennisvalorisatie als onderdeel van een wetenschappelijk project. Met mijn onderneming faciliteer ik niet alleen de opname en montage van podcasts, maar ondersteun ik mijn klanten ook bij het ontwikkelen van een pakkende boodschap, een verhaallijn of een script. Mijn meest recente podcast (‘de Huizinga podcast’) is te beluisteren via verschillende podcastkanalen.

Puck de Boer

Telefoon: 06-31496181
E-mail: connectie[AT]puckcast.nl

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/puck-de-boer

Trefwoorden: militaire geschiedenis, gendergeschiedenis, podcasts

Ingrid D. Jacobs - Cultuurhistorisch tekst- en onderzoeksbureau

Herinneringscultuur, literatuur, muziek, geschiedenis, architectuur – Ingrid Jacobs begeeft zich in haar werk en onderzoek voortdurend op het grensvlak van kunst en wetenschap. Dat deed ze al in het afsluitende onderzoek van haar studie Nederlandse taal- en letterkunde naar de relatie tussen de muziekromans en de muziekessays van Simon Vestdijk: ‘Debussy en Hartmann: componisten of literaire motieven’. En ook in het in 2022 verschenen boek Musis Sacrum Arnhem 1847-2022. De bewogen geschiedenis van een concertzaal.


Vanuit haar onderzoeksbureau werkt Ingrid D. Jacobs als schrijver, onderzoeker, verteller. In haar werk staat de rol van de mens centraal binnen de geschiedenis. Haar gedegen (archief)onderzoek resulteert in boeken, artikelen, bijdragen aan bundels of presentaties op cultuurhistorisch gebied. En dat is breed en vooral grensoverschrijdend: van een Arnhemse Kunstsalon, of de John Frostbrug die zo belangrijk was voor de Europese geschiedenis, tot Nijmeegse volkswoningbouw versus Weense Gemeindebauten, censuur in de DDR-literatuur, de tragiek van Oost-Duitse adel of kastelen als depots van de Rijksinspectie Kunstbescherming. Het roofkunstonderzoek waar ze al langer aan werkt heeft meer verdieping en focus gekregen. Welke rol speelde de Duitse kunsthandel in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Sinds de herfst van 2023 woont en werkt Ingrid voornamelijk in Wenen. Daar doet ze onderzoek in het Staatsarchiv, het Archiv der Republik, naar de roof van meest joodse (cultuur)goederen in Wenen na de Anschluss in 1938. Ook schrijft ze over Duitstalige literatuur en muziek(gebouwen).

Ingrid is een ervaren editor/(eind)redacteur; dat werk blijft ze vanuit Wenen voor (Nederlandse) opdrachtgevers doen.

Cultuurhistorisch tekst- en onderzoeksbureau Ingrid D. Jacobs

Keizer Karelplein 13
6511 NE Nijmegen

06-15472257

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.ideejacobs.nl

Säulengasse 17/28
A-1090 Wien

 

Trefwoorden: Tweede Wereldoorlog; Muziekgeschiedenis – muziek en oorlog; Adelsgeschiedenis; Kastelen en kunstbescherming; Kunstroof – roofkunst

Elly van der Velde – Bureau Uit de Tijd

Erfgoedprojecten – op maat en voor elke doelgroep

Ik ben zowel docent basisonderwijs als afgestudeerd archeoloog. Sinds 1991 ben ik eigenaresse van Bureau Uit de Tijd – erfgoededucatie. Ik vertaal wetenschappelijke informatie over erfgoed op een aantrekkelijke wijze voor een breed publiek. Mijn opdrachten zijn zeer gevarieerd. Het verrassen van mensen, waardoor zij met andere ogen naar hun omgeving gaan kijken, is mijn passie.

Erfgoedprojecten voor kinderen

Ik ontwikkel lesprojecten over allerlei onderwerpen, uiteraard met doe-activiteiten. Een voorbeeld is Archeoloog in de Klas, met varianten voor de middenbouw en de bovenbouw. Elk jaar geef ik ook lessen Monument om de Hoek, waarbij de kinderen een monument in de eigen omgeving gaan bezoeken, zoals een watermolen, een sluis of een grafheuvel, gecombineerd met een begraafplaats uit onze tijd. Vele jaren organiseerde ik in Apeldoorn de Open Monumenten Klassendag.
Ik ben ervan overtuigd dat kinderen door deze ervaringen een sterkere band ontwikkelen met hun omgeving, waardoor zij beter ‘geworteld’ raken op de plek waar ze wonen.

Erfgoedprojecten voor volwassenen

Het interviewen van mensen over hun geschiedenis vind ik boeiend. Een publicatie die daaruit is voortgekomen is Omkijkende Vrouwen, waarin twintig vrouwen in de leeftijd van 6 tot 100 jaar vertellen over hun ervaringen in de 20e eeuw. Een ander product is de film Oorlog en Bevrijding – herinneringen uit Barneveld, waarin mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt worden geïnterviewd door kinderen.
Ik verzorg de inhoud van tentoonstellingen over de geschiedenis van een gebied, vanaf de prehistorie tot nu. Ik schrijf daarbij ook de museumteksten. In 2021 was ik inhoudelijk projectleider van de herinrichting van Stadsmuseum Grave. Ook interactieve touchscreens ontwikkelt mijn bureau. In 2020 maakte ik een touchscreen over de Tweede Wereldoorlog voor Museum De Casteelse Poort in Wageningen.

Daarnaast geef ik af en toe een lezing voor een breed publiek.

Neem gerust contact op, ik denk graag met u mee.

Elly van der Velde

Bureau Uit de Tijd, Apeldoorn
E-mail: uitdetijdnu[AT]gmail.com
www.uitdetijdapeldoorn.nl

Trefwoorden: Archeologie, erfgoededucatie, familieverhalen, interviews, lesprojecten, monumentenbezoeken, musea, tentoonstellingen, touchscreens

Daniël Rewijk

Geschiedenis is de bindende factor in alles wat ik doe. Dat is niet gek, want als kind was mijn fascinatie voor het verleden ook intens. Of het nu de oorlogsverhalen uit de jeugd van mijn bollenbaas waren, het geuzenzwaard in de middeleeuwse Michaelskerk op Wieringen of de heldenverhalen die Joris van den Bergh optekende over baansprinter Piet Moeskops: ik vrat het allemaal.

Tijdens mijn studie en vooral in mijn promotietraject verwierf ik een verdiept begrip van de culturele betekenis van de historische verhalen, objecten en boeken, die altijd al tot mijn verbeelding spraken. Welke overtuigingen, waarden en ideologieën manifesteren en construeren ze? Daarbij richt ik me op het betekenisvolle terrein van sport en lichaamscultuur, een andere constante factor in mijn leven. Maar ik ben ook geïnteresseerd in andere verschijnselen van modernisering zoals perscultuur, mobiliteit en massavermaak. Ik voel mij als onderzoeker het meest thuis in de negentiende en twintigste eeuw, met de decennia rond 1900 als zwaartepunt.

Mijn onderzoek is tot nu toe vaak biografisch. In het enkele mensenleven worden grote historische lijnen en ontwikkelingen uitgelicht op menselijke schaal, met de paradoxen, spanningen en irrationele driften die in geschiedschrijving van de grote greep vaak wegvallen. In mijn biografie van Pim Mulier – een grondlegger van de moderne sport in Nederland – kwam diens tegenstrijdige aard goed uit de verf. De biografie van schrijver en journalist Jan Feith verschijnt in 2024. Daarin gaat het om het contrast van diens traditioneel-notabele achtergrond en zijn journalistieke rol als apostel van de moderne tijd.

Ik ben een vindingrijk cultuurhistoricus en een ervaren auteur, die op vele terreinen thuis is. Vanuit een ruime variatie aan bronnen tracht ik te komen tot een overtuigende synthese, waar zowel de algemene lezer als de vakspecialist op kan aanhaken. Daarnaast slaag ik er als spreker of (gast-)docent in om met een levendige vertelstijl, associatieve reflexen en een open houding elk soort publiek te bereiken en te raken. Ik sta open voor elk soort opdracht en ga graag in gesprek om te zien of we samen tot een resultaat van betekenis kunnen komen.

Dr. Daniël Rewijk

Herenweg 34-ws2
1433 HA Kudelstaart

Telefoon: 06-21708024

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Trefwoorden: historisch onderzoek; biografie; lezingen; projectonderwijs en gastlessen; jubileumboeken; redactiewerk; sportgeschiedenis; persgeschiedenis; elitegeschiedenis; Nederlands-Indië 1890-1930.

Alies Pegtel - Journalist, historicus

Alies Pegtel werd geboren in Haren (GN). Uit liefde voor Italië vertrok ze na haar middelbare school naar Perugia om Italiaans te studeren. Sinds 1988 woont ze in Amsterdam. Ze verbleef voor haar doctoraalscriptie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, op het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome, waar ze afstudeerde onder begeleiding van Marjan Schwegman.

De journalistiek trok. Na de Postdoctorale Studie Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, belandde ze op de redactie van Hp/deTijd. Hierna begon Alies Pegtel met steun van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de biografie van VVD-politica Neelie Kroes, Neelie. Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis (2014). Aan de hand van de levensloop van de werkende moeder Neelie Kroes, geeft dit boek gezicht aan de recente Nederlandse emancipatiegeschiedenis. Een jaar later volgde Haya van Someren-Downer. Liberaal activiste (2015). De biografie van de eerste vrouwelijke Nederlandse partijvoorzitter baarde opzien, omdat bleek dat Haya onder druk van de naoorlogse publieke opinie haar jeugd in een NSB-gezin altijd had verzwegen.

Buitengewone vrouwen. In de voetsporen van Aletta Jacobs (2018) schetst de levens van prominente feministes onder wie Johanna Westerdijk, Corry Tendeloo, Marga Klompé, en Angela Maas. Tegen de achtergrond van het twintigste-eeuwse meisjesonderwijs en moederschapsideaal, ontstaat via deze portretten een beeld van een eeuw vrouwengeschiedenis.  

Waarom er zelden vrouwen voorkomen in de geschiedenisboeken, beschrijft Alies Pegtel in Zij in de geschiedenis. Wat mannen nooit vertelden, maar wat je altijd had willen weten (2019). Ze verklaart hoe en waarom vrouwen zijn weggeschreven door mannelijke historici. En ze geeft aan hoe het eeuwenoude vrouwelijke ideaalbeeld van de bescheiden, zorgzame, kuise moeder nog altijd doorwerkt in de manier waarop er tegenwoordig naar vrouwen wordt gekeken, vaak óók door henzelf.

Alies Pegtel schrijft onder andere voor Historisch Nieuwsblad, Maarten!, Filosofie Magazine, Opzij, Margriet en Haagse Historie. Ze houdt regelmatig lezingen over haar werk. Verbindend thema zijn uitzonderlijke vrouwen en hun even uitzonderlijke levensloop.

Alies Pegtel

E-mail: info[AT]aliespegtel.nl
www.aliespegtel.nl

Trefwoorden: journalistiek, emancipatiegeschiedenis, vrouwengeschiedenis, histtorische artikelen.

Eddie van Roon

Ik ben een historicus die zich in zijn onderzoek richt op de negentiende-eeuwse Nederlandse samenleving. Het speerpunt daarbij is de relatie tussen maatschappij en krijgsmacht. Mijn werkwijze is een voor een breed publiek bestemde ‘geschiedenis van onderaf’ waarin ‘gewone’ mannen en vrouwen centraal staan, overigens zonder het perspectief van de elite daarbij uit het oog te verliezen. De aandacht gaat daarbij met name uit naar onontgonnen archiefmateriaal op lokaal niveau. Ondanks de toenemende digitalisering van historische bronnen blijft gedetailleerd historisch archiefonderzoek onontbeerlijk. Zo waren en zijn de talrijke verzoekschriften die burgers in deze tijd bij landelijke en plaatselijke overheden indienden een belangrijke bron voor mij. Ze zijn (vooralsnog) alleen terug te vinden via systematisch en uitgebreid archiefonderzoek ter plekke en niet vanachter de computer.

Mijn belangrijkste publicatie zijn: Lotgevallen. De beleving van de dienstplicht door de Nederlandse bevolking in de negentiende eeuw (proefschrift 2013) en Een Vaderland met vele Gezichten. Nederland in de roerige jaren 1830-1831 (Verloren 2022). Daarnaast schreef ik artikelen voor vakbladen, almanakken en uitgaven van historische verenigingen (zie voor een overzicht: https://uva.academia.edu/EddievanRoon). Ook geef ik lezingen. Ik probeer de doelgroep daarbij te enthousiasmeren door het hoofdthema dienstplicht en/of jaren 1830-1831 te koppelen aan plaatselijke omstandigheden.

U kunt informatie met mij opnemen over:

Lezingen

Het schrijven van een artikel

Advisering en hulp bij genealogisch of historisch onderzoek naar dienstplichtigen en hun naaste omgeving

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

website: https://eddievanroon.nl/

trefwoorden: negentiende eeuw, sociale geschiedenis, lokale geschiedenis, archiefonderzoek, genealogie en militaire geschiedenis.

Albert Scheffers - Klinkaart

Albert A.J. Scheffers is met Klinkaart bv, bureau voor museum- en collectiemanagement, actief als adviseur in de zakelijke kant van het cultureel bedrijf (archieven, bibliotheken en musea). Hij schrijft bedrijfsplannen, stelt begrotingen op en weet exploitatieverantwoordingen zo te schrijven dat er een volgende periode weer subsidie komt.

Daarnaast is hij actief als (interim-)directeur-bestuurder van culturele organisaties in transitie (verzelfstandiging, reorganisatie, sluiting). Momenteel is hij actief als directeur-bestuurder van het Stadhuismuseum Zierikzee, het gemeentelijk museum van Schouwen-Duiveland.

Vanuit zijn achtergrond als monetair historicus – in 2013 gepromoveerd op het toezicht op de muntproductie tijdens de Republiek – verricht hij onderzoek met veelal een kwantitatieve inslag.

Albert is een gedreven leider van historische onderzoeken, (eind-)redacteur en uitgever van historische producties die geen kans maken bij de grote uitgeversfondsen.

Hij heeft tevens ruime ervaring als bedrijfsarchivaris en als historicus.

Albert Scheffers

Telefoon: 06-41266691
E-mail: aajscheffers[AT]klinkaart.nl

www.klinkaart.nl

Trefwoorden: Museummanagement, collectiemanagement, monetaire geschiedenis, bedrijfsgeschiedenis, museologie, kwalitatief onderzoek, interim-management.

Bas Kreuger - Kreuger in kultuur

Cultureel erfgoed en geschiedenis is gereedschap waarmee we de complexe samenleving beter kunnen begrijpen en waarderen. Een creatieve combinatie van informatie, educatie en verwondering is waar ik op inzet bij projecten waaraan ik werk. De intrinsieke waarde van geschiedenis in al haar vormen is een ondergewaardeerd element in de samenleving, veelal als een gegeven beschouwd. Maar het belang van geschiedenis is groot: economisch, democratisch en emotioneel. In veel van mijn projecten probeer ik elementen van deze trits te verwerken om geschiedenis tot levend te wekken. Geen droog verhaal, maar mensen, machines en memorabele momenten die de bezoeker of gebruiker emotioneren. 

Cultureel erfgoed en geschiedenis is gereedschap waarmee we de complexe samenleving beter kunnen begrijpen en waarderen. Een creatieve combinatie van informatie, educatie en verwondering is waar ik op inzet bij projecten waaraan ik werk. De intrinsieke waarde van geschiedenis in al haar vormen is een ondergewaardeerd element in de samenleving, veelal als een gegeven beschouwd. Maar het belang van geschiedenis is groot: economisch, democratisch en emotioneel.

In veel van mijn projecten probeer ik elementen van deze trits te verwerken om geschiedenis tot levend te wekken. Geen droog verhaal, maar mensen, machines en memorabele momenten die de bezoeker of gebruiker emotioneren. Bij de (her)benutting van erfgoed gaat het om de spannende scheidslijn tussen ideëel en commercieel: wat kan nog, zonder het monument of landschap aan te tasten, en toch met het vermogen bij te dragen aan de exploitatie.

Enkele projecten van de afgelopen jaren:

 • Realisatie nieuwe expositie Haarlemmermeermuseum de Cruquius: waarin het onmogelijke mogelijk is gemaakt (met Opera Amsterdam)
 • De rivier die verbindt – onderzoek en tekst voor 200 jaar Nederlands – Duitse geschiedenis in het Niederrhein Museum Wesel (met Dicolore Ontwerp Workum)
 • Expositie “Swamp Rescue 1944” Museum Bronbeek
 • Expositie Waterliniemuseum Fort Vechten
 • Ontzamelen verzameling rekwisieten Nationaal Militair Museum
 • Conceptontwikkeling Air War Europe Experium
 • Audio-tours Utrecht (Lunet I), Vechten (Fectio) en Den Helder 1940 – 1945.
 • V6 – burgerparticipatie en erfgoed in de Hollandse Waterlinie
 • Interim management Kenniscentrum Waterlinies
 • Advies Erfgoed Den Helder: fort Kijkduin en het Atlantikwal Centrum
 • Tentoonstellingsprojecten Museum Deelen
 • Nederlandse vliegtuigwrakken in den vreemde, onderzoek en organisatie beheer voor RCE
 • Diverse adviestrajecten binnen het Erfgoed Expert Team – Provincie Utrecht

Bas Kreuger

Kreuger in Kultuur

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon: 06-47768450 

www.kreugerinkultuur.nl 

Trefwoorden: Militaire geschiedenis, industrieel erfgoed, militair erfgoed, beeldresearch, interimmanagement, projectmanagement

Willem van der Ham

Waterstaat, landschap, maatschappij

Willem van der Ham (Den Haag, 12 maart 1958) is een Nederlandse sociaal geograaf, historicus en schrijver. Hij is vooral bekend als historicus van waterstaat en landschap en als schrijver van enkele standaardwerken op het gebied van het onderwijs. Hij begon als freelance journalist bij kranten als Intermediair, NRC Handelsblad en Het Parool. In zijn recente projecten Reuzenarbeid (2021) en Zuiderzee in beeld (2022) koppelt hij verleden, heden en toekomst. Zijn motto: geschiedenis kan een goede inspiratiebron zijn voor de opgaven van nu.

Onderwijsgeschiedenis
Van der Ham onderzocht met Hans Knippenberg in opdracht van de Koninklijk Nederlandse Academie van Wetenschappen de geschiedenis van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het ministerie. Het resulteerde in het boek Een bron van aanhoudende zorg, de geschiedenis van het ministerie van Onderwijs, (Kunsten) en Wetenschappen. Het boek, verschenen in 1993, geldt nog steeds als standaardwerk. Ook schreef hij in 1994 in opdracht van de Onderwijsraad het gedenkboek van deze Adviesraad, Onder wijzen, 75 jaar Onderwijsraad.

Waterstaatsgeschiedenis
Willem van der Ham is een gezaghebbend waterstaatshistoricus. Er staan tal van publicaties (boeken en artikelen) op zijn naam over waterstaat, infrastructuur en landschap. In tijdelijke dienst van de stichting Historie der Techniek onderzocht hij de geschiedenis van Rijkswatersaat. Hij schreef Twee Eeuwen Rijkswaterstaat (samen met Toon Bosch, 1998) en Heersen en beheersen, Rijkswaterstaat in de twintigste eeuw (dissertatie, 1999). Hij is biograaf van Cornelis Lely (2007) en van Johan van Veen en landschapsbiograaf van de Zuiderzeewerken en de Deltawerken (2003).

Hij publiceerde over de Grote Waard, Schieland, Hollandse polders en de Nederlandse rivieren. Ook verwierf hij bekendheid als pleitbezorger van de erkenning van de Afsluitdijk als bijzonder wereldmonument. Bij de vernieuwing van de Afsluitdijk wordt mede dankzij dit pleidooi rekening gehouden met de cultuurhistorische waarde. Zijn boek Ooggetuigen van de Watersnoodramp 1953 (2018) vertelt op basis van authentieke ooggetuigenverslagen uit 1953 het verhaal van de slachtoffers, waardoor de ramp en wat er gebeurt met mensen die een ramp meemaken heel dichtbij wordt gebracht. Bij Battenoord (Goeree-Overflakkee), waar de dijk over vele kilometers wegsloeg op 1 februari 1953, de plek waar tijdens de ramp de meeste slachtoffers vielen, is op initiatief van Van der Ham een permanente landschapstentoonstelling gemaakt. Daar worden elf slachtoffers met hun verhaal geportretteerd.

Willem van der Ham richtte in opdracht van de stichting Museumgemaal de Hooge Boezem achter Haastrecht het museumgemaal opnieuw in. Hij droeg bij aan de totstandkoming van diverse tentoonstellingen. Hij is initiatiefnemer en uitvoerder van de app Naar Toen. Met de stichting TOEN staat hij aan de basis van projecten Reuzenarbeid en Zuiderzee in beeld. Het onderzoek voor een boek combineert hij met andere presentatievormen, zoals film, museale en landschapstentoonstellingen. Zijn projecten krijgen veel publiciteit. Van der Ham is regelmatig te gast bij radio en televisie en wordt ook internationaal benaderd om zijn visie te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de waterproblematiek van Venetië. Hij is lid van het bestuur van Waterheritage.

Willem van der Ham

Telefoon: 06-51642418
E-Mail: info [AT] willemvanderham.nl

www.willemvanderham.nl

Trefwoorden: biografieën, tentoonstellingen. onderwijsgeschiedenis, musea, landschapsgeschiedenis, waterstaatgeschiedenis, watererfgoed, negentiende eeuw, twintigste eeuw, documentaires.

VerhalenVerkenner – maak(t) kennis met het verleden

VerhalenVerkenner sluit aan bij de groeiende behoefte van mensen om meer te weten te komen over hun identiteit, familielijnen en -patronen en hun oorsprong. Over welke mythes en mysteries, geheimen en geruchten of fabels en feiten zou u zo graag eens meer willen weten?
De continue stroom aan nieuwe gedigitaliseerde bronnen zorgt voor een zee aan toegankelijke archiefstukken, foto’s, documenten en films. Bronnen die de ingrediënten zijn voor het schrijven van vergeten of verloren gegane verhalen. VerhalenVerkenner neemt u mee terug in de tijd om helderheid te krijgen in het heden. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en geduld speur ik naar sporen van een tot dan toe vaak verborgen verleden.
Enkele aanknopingspunten zijn vaak al voldoende om aan de slag te kunnen met de zoektocht naar gegevens over een familie, gebeurtenis of locatie. Wat er in deze ontdekkingsreis boven water komt? Dat is bij de start onbekend. Spannend voor zowel de opdrachtgever als voor mij als VerhalenVerkenner!

Eerste kennismaking met het verleden
VerhalenVerkenner is voor opdrachtgevers vaak een eerste kennismaking met het (verdere) verleden, bijvoorbeeld via een voormoeder- of voorvaderlijn, een ‘stamboom’ of een reconstructie op basis van een of meerdere specifieke vragen. Bij ieder onderzoek worden de vondsten verwerkt in een overzichtelijk verhaal, geïllustreerd met foto’s of tekeningen, fragmenten uit kranten of archiefstukken, plattegronden en kaarten.
Graag wissel ik mijn onderzoekswerk af met andere ‘creatieve uitstapjes’ om kennis over geschiedenis te delen. Dit leidde o.a. tot thematische fietsexcursies, een workshop verhalen verkennen voor vrijwilligers en bewoners in een verzorgingstehuis en het maken van een digitaal doe-boek familiegeschiedenis voor kinderen.

Opdrachtgevers over VerhalenVerkenner
“Voelt heel bijzonder dat er kleur is gegeven aan mijn voorouders. Mooi geschreven ook, het leest als een roman.”

“Het enorme gevoel dat je ergens vandaan komt, dat je levenslijn zich verder uitstrekt. En als je dat dan allemaal leest, dat je dat niet in een keer kan bevatten, zo groot is het. Misschien wel vergelijkbaar met het kijken door een telescoop naar de hemel, dat je dan letterlijk naar jouw eigen familie-universum kijkt, die peilloze diepte van het verleden in…”

“Bedankt voor al jouw speurwerk. Het is een indrukwekkend verhaal geworden. En wat heeft die familie van mij het voor de kiezen gehad!”

“Tsjonge jonge, je hebt wat teweeg gebracht. De verhalen cadeau geven was indrukwekkend en de impact is groot.”

 Meer weten?
Benieuwd wat ik voor u kan betekenen? Informeer naar de mogelijkheden en wie weet maakt u binnenkort kennis met bijzondere verhalen uit het verleden.

Bauke Jousma

VerhalenVerkenner – maak(t) kennis met het verleden

E-mail: jousma+verver[at]gmail.com

LinkedIn: www.linkedin.com/in/baukejousma (met flyer van VerhalenVerkenner)

Trefwoorden: bronnenonderzoek, storytelling, familiegeschiedenis, stamboomonderzoek, genealogie, archiefonderzoek, verborgen geschiedenis, verhalen, vastgelopen onderzoek

Frans van Gaal - Ondernemer in geschiedenis

Frans van Gaal onderneemt in geschiedenis door boeken- en artikelen te schrijven, verhalen te vertellen, te onderzoeken, te adviseren, te trainen, presenteren, creëren en actie te voeren. In dit jaar, 2022, voert hij bijvoorbeeld actie om Jacob Moleschott (1822-1893), filosoof, arts, senator en emancipator in zijn geboortestad de eer te geven die hij verdient.  

Trainingen

Als ervaren en gelouterd facilitator/trainer bij School voor de Toekomst/Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch legde Frans zich ook toe op toegepast creatief denken en handelen voor het leven en werken van alledag. Vandaag is het voor Frans een uitdaging om mensen te helpen hun eigen (organisatie)geschiedenis te benutten als bron voor creativiteit en innovatie. ‘Kijk eens in de achteruitkijkspiegel’ is daarbij zijn motto.  

Presentaties

Een toepasselijke historische causerie, een pittige lezing, presentatie of ‘performance’, het is voor Frans een uitdaging om de toehoorder op het puntje van zijn stoel te houden. Zo kan geschiedenis u tot creativiteit inspireren of gewoon ter ‘leringe ende vermaeck’ dienen. Hij richt zich naar de wensen van de opdrachtgever.

Publicaties

In 1989 promoveerde Frans op een proefschrift onder de titel: Socialisme en zelfstandige arbeidersbewegingen andere linkse ‘ismen’  in ’s-Hertogenbosch, 1848 – 1940. Sinds die tijd besteedt Frans een deel van zijn werkzame en creatieve leven aan het schrijven van boeken en publicaties, veelal in opdracht. Inmiddels zijn dat er meer dan dertig.

Bij al zijn activiteiten huldigt Frans het adagium van Umberto Eco: ‘Creativiteit is niet zozeer gelegen in het vinden van nieuw materiaal, als wel in de herschikking van het bestaande’.

Dr .Frans van Gaal
Ondernemer in geschiedenis

Telefoon: 06-45482739
E-mail: fransvangaal[AT]home.nl
www.fransvangaal.nl

Kirsten Bos – Geschiedenis Beleven

Grasduinen door het verleden, op zoek naar spannende, ontroerende, gekke, mysterieuze en vergeten verhalen en deze om te zetten naar historische projecten voor kinderen, dat is wat Kirsten Bos, historicus en opgeleid als docent geschiedenis het liefste doet.  

Kirsten ontwikkelt projecten waarbij ze het verleden op originele manier toegankelijk voor kinderen maakt. Haar projecten laten kinderen de wereld om zich heen zien, vaak te beginnen met hun eigen omgeving. Ze probeert kinderen te inspireren, aan het denken te zetten en nodigt ze uit vragen te stellen. Om kinderen dichterbij het verleden te laten komen, zet Kirsten graag leeftijdsgenoten centraal, zoals in de tentoonstelling ‘Wie niet weg is, is gezien. Onderduiken op de zolder van Nienoord’. Zes kinderen uit het Groningse Westerkwartier vertellen hoe zij in de oorlog met onderduiken te maken kregen en voor welke keuzes zij kwamen te staan.

Deze tentoonstelling ontwikkelde Kirsten, net als veel andere projecten, met Willy van der Schuit. Samen laten zij hun projecten als vanzelfsprekend tot stand komen en op elkaar aansluiten, voor welke doelgroep dan ook.

Wil je een erfgoedproject laten realiseren, een leerlijn, de educatie bij een tentoonstelling uit handen geven, een kinderaudio laten ontwikkelen? Zoekt je iemand die tentoonstellingsteksten, doe-boeken, lesmethodes of historische kinderverhalen schrijft, Kirsten denkt graag met je mee.

Recente projecten:

 • Synagoge Groningen, opdrachtenboekjes bij de vaste tentoonstelling voor het PO en VO – met Willy van der Schuit
 • Museum Nienoord, ‘Wie niet weg is, is gezien. Onderduiken op de zolder van Nienoord’ – met Willy van der Schuit
 • Museum Nienoord, Koetsen en kastelen, Kinderroute bij de tentoonstelling – met Willy van der Schuit
 • Joodse sporen in Hoogezand-Sappemeer (groep 7 en 8)
 • 350 jaar Groningens Ontzet, Leer- en doeboek (groep 7 en 8)  ‘Die Schelm zal de stad nooit krijgen! Groningen in 1672’ met bijbehorende leskist voor Museum aan de A (groep 5 t/m 8)
 • Glasmuseum Nieuw-Buinen, leerlijn groep 1 tot en met 8 – Met Willy van der Schuit
 • Noordelijk Archeologisch Depot, Pijlpunt van jouw voorouder? Schatten uit de Noord-Nederlandse bodem (groep 7 en 8)
 • Fennigje en Melle in het Roode Weeshuis (groep 5 en 6)

Kirsten Bos

Geschiedenis Beleven

Telefoon: 06-18881405

E-mail: info[AT]kirstenbos.nl

www.kirstenbos.nl

Trefwoorden: erfgoededucatie, kinderen, tentoonstellingen, teksten, leerlijnen, audio, (voorlees)verhalen , doe-boeken, musea, scholen

Femke Knoop - Haute Histoire

Geschiedenisprojecten op maat.

Mijn naam is Femke Knoop en ik ben historicus en journalist. Na mijn studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen richtte ik in 2012 Haute Histoire op, waarmee ik geschiedenisprojecten op maat lever. Ik deed langdurig onderzoek naar het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie, wat resulteerde in een boek dat in 2018 verscheen bij uitgeverij Verloren in Hilversum. Ook was ik in 2019 en 2020 reizende reporter van de Maand van de Geschiedenis en geef ik lezingen over onder andere modegeschiedenis en joodse geschiedenis.

Missie

Het is mijn doel om met Haute Histoire geschiedenis toegankelijk te maken voor een groot publiek door middel van aansprekende en interactieve producten en diensten, die aansluiten bij de actualiteit, een brug slaan tussen heden en verleden en een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat. Op deze wijze wil ik mensen inspireren, informeren en verbinden. Daarbij pas ik graag vernieuwende methoden toe.

Aanbod

Met Haute Histoire bied ik een breed scala aan diensten. Heeft u hulp nodig bij (genealogisch) onderzoek, het maken van een tentoonstelling of het schrijven van teksten? Dan bent u bij mij aan het juiste adres. Maar ook voor lezingen of het ontwikkelen van educatieve projecten, fietsroutes of (stads)wandelingen kunt u bij mij terecht. Ook leen ik kledingstukken en objecten van Hirsch & Cie Amsterdam uit voor tentoonstellingen.

Dankzij jarenlange ervaring op het gebied van onderzoek, schrijven, museumeducatie en het maken van tentoonstellingen ben ik breed en flexibel inzetbaar, maak ik mij gemakkelijk onderwerpen eigen en weet ik onderzoek op nauwkeurige en toegankelijke wijze te vertalen voor diverse doelgroepen.

Bent u geïnteresseerd in de diensten van Haute Histoire of wilt u meer informatie? Klik hier voor meer informatie over het aanbod of neem contact met mij op voor een geheel vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Femke Knoop

Telefoon: 06-24728562
E-mail: info[AT]hautehistoire.nl
www.hautehistoire.nl

Marita van Brussel - Vruger

Marita onderzoekt de geschiedenis vanuit een multidisciplinaire invalshoek. Opgeleid als cultureel antropoloog en Arabist heeft zij jaren in het Midden-Oosten gewoond. Pas nadat zij naar Nederland terugkeerde ontdekte ze - via stamboomonderzoek - de mooie verhalen die er over mensen in Nederland te vertellen zijn. En hoe haar antropologische achtergrond haar in staat stelt het verleden beter te begrijpen. Concepten die in Nederland nog maar zelden ter sprake komen, waren immers ook in óns verleden actueel: eer en schande, patroon-cliëntrelaties, sociale stratificatie, volks- en bijgeloof, sociale controle.

Marita's historische interesse gaat uit naar mensen in de marge van de Brabantse samenleving: reizigers, psychiatrische patiënten, criminelen en (publieke) vrouwen. Marita vertelt hun verhaal via sociaalhistorische reconstructies. In haar zoektocht naar de herkomst van Brabantse woonwagenfamilies stuitte zij via de moederlijnen op een netwerk van Waalse landlopers in Staats-Brabant. Wie of wat bewoog hen? Marita helpt graag mensen met vragen over voorouders in krankzinnigengestichten, woonwagenbewoners, Zeelstenaren. Historische organisaties, heemkundekringen en particulieren weten haar te vinden voor opdrachten, vragen, artikelen en lezingen.

Marita van Brussel
Vruger

Telefoon: 06-37289485
E-mail: maritavanbrussel[AT]outlook.com of maritavanbrussel[AT]vruger.nl

LinkedIn: https://linkedin.com/in/maritavanbrussel
Website: https://vruger.nl

Trefwoorden: archiefonderzoek, vrouwen, genealogie, antropologie, migratie, criminaliteit, armoede, psychiatrie, Noord-Brabant, familiegeschiedenis, strafrecht

Herman Postema - Chartanovum

Met zijn bedrijf Chartanovum biedt Herman Postema diverse diensten aan. Hij transcribeert niet alleen oude handschriften, zoals charters, notulenboeken, notariële akten, en dergelijke, maar is ook bijzonder vaardig in het inventariseren van moeilijke (particuliere) archieven.

Wanneer je Middeleeuwse teksten leest alsof het de krant is, mag je er van uit gaan dat er voldoende vaardigheid is om de eeuwenoude documenten op deskundige wijze te transcriberen.

Na jaren als archivaris te hebben gewerkt bij een regionale archiefdienst in het midden van het land, is Herman Postema in 2022 zzp’er geworden. Hij wordt voornamelijk ingehuurd voor het (coördineren van) inventariseren van oude overheids- en particuliere archieven, historisch onderzoek naar huizen en het transcriberen van oude teksten (zoals charters, akten, notulen, enz.). Ook geeft hij historische rondleidingen, schrijft hij artikelen en werkt hij mee aan publicaties. Zijn eigen publicaties zijn vooral gericht op lokaal historisch onderzoek en de kerkgeschiedenis van de zeventiende eeuw.

Met zijn bedrijf Chartanovum heeft Herman vooralsnog twee websites: met www.oudschrift.nl richt hij zich vooral op transcripties van oude, voor velen onleesbare teksten en met www.historischehuizen.nl richt hij zich op de beschrijving van de geschiedenis van boerderijen en oude gebouwen.

Herman Postema - Chartanovum

Vogelweide 137
3941 NH, Doorn
06-49408272

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Trefwoorden: archiefonderzoek, transcripties, genealogie, charters, oud-schrift, inventarisatie, particuliere archieven, projectmanagement, huizenonderzoek.

Marc de Lobie - Adviseur historische stripprojecten

Mijn naam is Marc de Lobie. Ik ben stripboekuitgever (uitgeverij Syndikaat) en adviseur historische Stripprojecten. Ik hou mij bezig met de combinatie van geschiedenis en beeldverhaal.

Binnen deze smalle niche ben ik eigenlijk heel breed bezig. Ik verzorg complete stripalbums over de geschiedenis van een stad, lever illustraties voor een doeboek, verduidelijk educatief materiaal of zorg dat een expositie in een museum door middel van beeld aantrekkelijker wordt.

Ik ben zelf geen striptekenaar, maar wel projectmanager met een stevig netwerk binnen de stripwereld en de erfgoedwereld. Wat ik doe is deze twee fascinerende werelden bij elkaar brengen.

Ik probeer in mijn beeld altijd zo correct mogelijk bezig te zijn, zonder dat dit ten koste gaat van een goed verhaal. Daarbij maak ik gebruik van een historisch geweten en veelal lokale kennis. Het voordeel van een beeldverhaal boven een boek, is dat je in beeld kan brengen wat er niet meer is. Je brengt de geschiedenis op een unieke manier tot leven. Het nadeel is dat naar ieder detail wordt gekeken dat in beeld wordt gebracht.

Mijn opdrachtgevers zijn onder andere Romeinse Limes Nederland, Deventer Verhaal, de gemeente Nijmegen, Stichting Het Verscholen Dorp, gemeente Rheden, gemeente Zevenaar, Erfgoed Gelderland.

Marc de Lobie

Adviseur Historische Stripprojecten

Telefoon: 0575-490074
E-mail: info[AT]syndikaat.nl

www.syndikaat.nl

Trefwoorden: stripboek, illustratie, beeldgeschiedenis, beeldverhaal, historische strip

Mari Smits

Historicus, onderzoeker en auteur

Als historicus ben ik van verschillende markten thuis, zoals politieke geschiedenis, landbouwgeschiedenis en migratiegeschiedenis. Na mijn geschiedenisstudie in Nijmegen vertrok ik voor een jaar naar Brazilië om de geschiedenis te schrijven van de Nederlandse emigrantennederzetting Holambra. Vervolgens werkte ik bij het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen aan twee gedenkboeken over katholieke landbouworganisaties en in Den Haag bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (nu Huygens ING) aan bronnenpublicaties inzake de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking en het Nederlandse Europabeleid. Recent werkte ik (hoewel door corona vooral thuis) weer in Nijmegen en wel bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG).

Buiten onderzoek in dienstverband schreef ik als zelfstandige mee aan een gedenkboek over MBO College Airport in Hoofddorp en verricht ik archiefonderzoek betreffende familiegeschiedenissen en de Tweede Wereldoorlog. Buiten mijn vak ben ik als wandelaar actief met het verkennen van (historische) wandelroutes en het schrijven van wandelgidsen.

Wilt u een gedenkboek, biografie laten schrijven of (archief)onderzoek laten verrichten? Bent u op zoek naar iemand die historische informatie in een levendig verhaal? Laat maar weten.
Ik sta tot uw beschikking.

Mari Smits

06-28568569
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.marismits.nl

Belangrijkste publicaties:

Boeren met beleid. Honderd jaar Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond 1896-1996 (Nijmegen 1996).
Een aardse geschiedenis. De ABTB in dienst van boeren en tuinders 1917-1997 (Nijmegen 1997).
Holambra. De moeizame beginjaren van een stukje Nederland in Brazilië (Nijmegen 2016).
Met Marc Dierikx: Ambitie en turbulentie. Een geschiedenis van het luchtvaartonderwijs in Nederland (Utrecht 2019).
Bijdragen aan Carla van Baalen, Anne Bos (red.), Maakbaarheid, crisis en ideologische strijd. Een parlementaire geschiedenis van de lange jaren zeventig (1971-1982) (Amsterdam 2022) Verschijnt in september 2022.

Trefwoorden: archiefonderzoek, genealogie, emigratie, politieke geschiedenis, migratiegeschiedenis, landbouw, gedenkboeken.

Machlien Vlasblom - Historisch onderzoek & advies

Als zelfstandig historica houdt Machlien zich vooral bezig met onderwerpen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Haar interesse binnen dit vakgebied gaat uit naar beladen erfgoed, collaboratie, biografisch onderzoek en fotografie. Opdrachtgevers zijn dan ook vaak instellingen of particulieren die behoefte hebben aan deze specifieke expertise. Denk aan erfgoedorganisaties of archiefinstellingen. De laatste jaren werkte zij aan de dubbelbiografie 'Wij waren supermannen' Jan en Herman Heukels. Broers, fotografen, nationaalsocialisten. (Boom 2022) Dit was mogelijk dankzij de financiële ondersteuning van diverse fondsen. Het boek kreeg veel positieve reacties uit binnen- en buitenland en won de prijs 'Het beste boek van Overijssel 2022' (non-fictie). Machlien werkt inmiddels aan een vervolgonderzoek naar meerdere nationaalsocialistische fotografen

Machlien is een bevlogen en vasthoudende onderzoeker die weet waar zij welke bronnen vinden kan, hoe ze grote hoeveelheden informatie eigen kan maken en is in staat om archief- en/of beeldmateriaal snel op waarde te schatten. Ze heeft oog voor details, stelt kritische vragen en ziet mogelijkheden en verbanden waar anderen ze niet zien, of soms ook willen zien. Bijvoorbeeld als het gaat om pijnlijke oorlogsgeschiedenissen. Ook hierin heeft Machlien reeds de nodige ervaring en gaat zij zorgvuldig te werk. Machlien geeft regelmatig lezingen en is als 'Ondernemer in geschiedenis' inzetbaar voor onderzoeks- en schrijfprojecten die passen binnen haar vakgebied.

Lees meer over haar opleidingen, opdrachtgevers en contactgegevens op: www.machlien.nl

Sinds het voorjaar van 2023 werkt Machlien eveneens als onderzoeker voor het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidenstudies bij het fotoproject Imagelab. 

Machlien Vlasblom
Historisch onderzoek & advies

Telefoon:  06-48812250.
E-mail: info{AT]machlien.nl

www.machlien.nl

Trefwoorden: Tweede Wereldoorlog, Holocaust, collaboratie, biografie, fotografie, onderzoek

Marie-Cécile van Hintum

Marie-Cécile van Hintum, historisch onderzoeker en auteur

Historica en germaniste met als specialisatie biografisch onderzoek en persoonlijke verhalen uit o.m. de Tweede Wereldoorlog.

Coauteur van meerdere succesvolle publicaties over de Tweede Wereldoorlog en het Vrouwenlexicon - 1001 Vrouwen. Recensent van historische non-fictie. Auteur van “Lokerman. het tragische oorlogsverhaal van de Limburgse verzetsman die verraden werd”.

Over Marie-Cecile van Hintum

Na haar universitaire studies Duits en geschiedenis en een loopbaan in de arbeidsbemiddeling werkt Marie-Cécile sinds 2010 als zelfstandig historisch onderzoeker voor instellingen en particulieren. Eerdere opdrachtgevers waren o.a. het Nationaal Archief in Den Haag, productiebedrijf Witfilm in Amsterdam en de familie Lokerman in Bilthoven.

Marie-Cécile is een bevlogen onderzoeker en altijd op zoek naar drijfveren van mensen. Opdrachtgevers waarderen haar grondigheid, heldere schrijfstijl en vermogen om historische gebeurtenissen via persoonlijke verhalen tastbaar te maken.

Marie-Cécile heeft bijzondere belangstelling voor (vrouwelijke) daders in de Tweede Wereldoorlog en werkt momenteel aan een nieuw boekproject over dit onderwerp.

Beschikbaarheid

Wilt u een bijzonder (levens)verhaal laten optekenen of heeft u vragen op het terrein van biografisch onderzoek en/of de Tweede Wereldoorlog? Marie-Cécile helpt u graag verder!

Marie-Cécile van Hintum

06-28332733
mcvanhintum [AT ]me.com
LinkedIn:  https://nl.linkedin.com/in/mcvanhintum

Belangrijkste publicaties

Lokerman. Het tragische oorlogsverhaal van de Limburgse verzetsleider die verraden werd (Balans 2019).
Bijdragen aan Els Kloek (red.): 1001 vrouwen in de 20ste eeuw (Amsterdam 2017).
Bijdragen aan Els Kloek (red.): 101 vrouwen en de oorlog (Amsterdam 2016).
Met Ad van Liempt e.a.: De jacht op het verzet. Het meedogenloze optreden van de Sicherheitsdienst en de Nederlandse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog (Amsterdam 2013).
Met Ad van Liempt, Jan Kompagnie e.a.: Jodenjacht. De onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog (Amsterdam 2011)

Biografieën, Tweede Wereldoorlog, vrouwengeschiedenis. 

Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek

Joke Korteweg is met haar bedrijf Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek is gespecialiseerd in onderzoek op het terrein van de zeegeschiedenis in de volle breedte. Van de kaapvaart tot de baggerindustrie, van schroefaskokerafdichtingen tot Michiel de Ruyter. Het gaat om onderzoeks- en schrijfwerk, maar ook om  bijvoorbeeld beeldresearch (voor zowel maritiem-historische als algemeen historische boeken). De website www.kortewegmaritiem.nl biedt een overzicht van alle werkzaamheden en producten. Opdrachtgevers zijn wetenschappelijke of algemene instellingen, maritieme bedrijven of particulieren.

Met deze werkzaamheden levert Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek een bijdrage aan het onderzoek naar boeiende en vaak onderbelichte facetten van de Nederlandse maritieme historie. Een wetenschappelijke aanpak wordt gecombineerd met een voor een breed publiek toegankelijk eindresultaat. Dat kan een boek zijn, maar ook een symposium, tijdschrift of tentoonstelling. De drijvende kracht is dr. Joke E. Korteweg. Tussen 1994 en 2011 was ze docente geschiedenis, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Ze promoveerde in 2000 aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over de zeesleepvaart, bleef daarna de maritieme geschiedenis trouw en richtte in 2011 Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek op.

Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek

Dr. J.E. Korteweg

Websitie:  www.kortewegmaritiem.nl 

Trefwoorden: zeegeschiedenis, maritieme geschiedenis, scheepsbouw, baggeren, bedrijfsgeschiedenis

Bureau Wiegman

Mijn ervaring
De geschiedenis van verpleging en verzorging heeft mijn onvoorwaardelijke liefde. Ik heb me als verpleegkundige altijd afgevraagd hoe het komt dat zo’n onmisbare beroepsgroep nauwelijks gehoord wordt. Pas na mijn studie geschiedenis kon ik dit beter duiden. Als directeur van het Nationaal Museum Verpleging en Verzorging en later van het Florence Nightingale Instituut, heb ik met blogs, columns en via de sociale media die geschiedenis onder de aandacht gebracht. Met een mobiele Zorgtrailer in het land, met theaterprojecten als Zusters on Tour, met educatieve projecten en met exposities.

Bureau Wiegman
Vanaf 2020 ben ik Bureau Wiegman gestart om de verhalen over de geschiedenis van de zorg te blijven delen. Momenteel schrijf ik een biografie over de invloed van Frederike Meijboom (1871-1971) op de verpleegkunde. Ook ben ik directeur van de Stichting Zuster Vernède, een stichting die het verpleegkundig-historisch onderzoek financieel steunt.

Ik help je verder
Ben je op zoek naar iemand die een interessante lezing kan geven of die een artikel of een column kan schrijven? Of worstel je met de invulling of fondsenwerving van een expositie, een congres of een event? Als het thema de geschiedenis van de zorg is, dan help ik je graag verder. En natuurlijk is mijn werk altijd gebaseerd op deugdelijk en origineel historisch onderzoek.

Bureau Wiegman
Drs. Nannie Wiegman
Slotstraat 12, 4101 BH Culemborg
Mobiel: 06 20965592
E: nannie [AT] bureauwiegman.nl
www.bureauwiegman.nl
Twitter: @NannieWiegman

Trefwoorden: Ziekenhuizen, zorg, verpleging, verzorging, wijkverpleging.

Marca Bultink - Communicatie en cultuurhistorie

Marca Bultink combineert communicatie en cultuurhistorie en verbindt zo twee specialisaties waar haar hart bij ligt. Tijdens haar studie Nederlands, historische letterkunde in Leiden werkte zij al als freelance journalist en daarna startte zij haar eigen communicatiebureau. Daarnaast heeft zij al van jongs af aan interesse in geschiedenis, met name in cultuurhistorie en landschap van de Duin- en Bollenstreek.

Zij had bestuursfuncties bij lokale en regionale cultuurhistorische verenigingen en is nog steeds verbonden aan de stichting Vrienden van Oud Hillegom en het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek. Daar zet zij zich in voor behoud van het landschap en de cultuurhistorische waarden, herbestemming van historische bollenschuren en behoud van het erfgoed van de bloembollencultuur.

Marca Bultink heeft als auteur en eindredacteur een flink aantal regionaal-historische boeken gepubliceerd, onder andere over de Tweede Wereldoorlog, landschap en erfgoed van de Duin- en Bollenstreek, landgoederen en buitenplaatsen en de Trekvaart Haarlem-Leiden. Zij is bovendien een veelgevraagd spreker en excursieleider over deze onderwerpen.

Als cultuurhistorisch onderzoeker en schrijver is zij betrokken bij vele projecten rond beleving van erfgoed en landschap in Zuid- en Noord-Holland. Recente voorbeelden hiervan zijn erfgoededucatieprojecten, informatiepanelen voor de Trekvaartroute Haarlem-Leiden en wandelroutes langs landgoederen en buitenplaatsen.

Drs. Marca Bultink
Hillegom

telefoon: 0252-521362 / 06-53987120
E-mail:  marcabultink [AT] planet.nl 

Linkedin / Facebook / Instagram / Twitter

Trefwoorden: Regionale geschiedenis, onderzoek, boeken, projecten, erfgoededucatie, informatievoorzieningen, Bollenstreek, buitenplaatsen, bloembollencultuur,  landgoederen, trekvaarten, Tweede Wereldoorlog

Catharina Th. Bakker

Catharina Th. Bakker (1964, Texel) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 2009 promoveerde op Geld voor GGZ. De financiering van de geestelijke gezondheidszorg en de invloed van geld op de zorgpraktijk (1884-1984). Ze heeft ruim 25 jaar ervaring als onderzoekster en schrijfster van historische boeken, artikelen en recensies. Haar publicatielijst omvat zo'n vijftig titels. Incidenteel organiseert ze een conferentie of werkt ze als docente.

In 2020 verscheen haar eerste biografie, De lijfarts van de koning. Het avontuurlijke leven van Franz Joseph Harbaur 1776-1824, over de lijfarts van koning Willem I. Voor het schrijven van het boek, dat is uitgegeven door Walburg Pers, heeft zij een grant verworven van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. De recensenten waren unaniem enthousiast.

Begin dit jaar is ze begonnen met een nieuw project, wederom een biografie, en wel van Fré Dommisse (1900-1971), een Nederlandse schrijfster die – door eigen ervaring wijs geworden – haar hele leven op de bres stond voor de rechten van (ex-)psychiatrische patiënten. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Letterenfonds, het Jaap Harten Fonds en het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Clio Fonds. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Waanders en zal naar verwachting in 2024 op de markt komen.

Bakker is bedreven in het schrijven van een goed verhaal, ze is betrouwbaar, werkt snel en nauwkeurig en kan ingewikkelde informatie toegankelijk maken voor een groot publiek.

Catharina Th. Bakker
cthbakker [at] gmail.com

Foto: Carlo Bakker

Trefwoorden: zorg, verpleging, ggz, biografieën.

Sandrina Bokhorst - Persoonlijk Rome

Rome is meer dan een bestemming voor een stedentrip: een uitdaging aan je intellect, een weldaad voor je zintuigen, een warm bad voor de  ziel. Deze stad heeft ons zoveel te vertellen dat je terug kunt blijven komen. Dat is de basis waarop ik mijn programma’s voor Rome-reizen maak. De vragen en belangstelling van de reizigers zijn het uitgangspunt. Dezelfde plekken kunnen voor verschillende mensen iets heel anders betekenen. Graag gebruik ik Rome als spiegel voor hedendaagse vragen, bijvoorbeeld voor bedrijven, maar ook voor dat gezin met die twee pubers. Uiteraard ken ik Rome binnenstebuiten, ook de exclusieve en verborgen plekken. Ik houd van verhalen vertellen en het mooiste is als je de lichtjes in de ogen ziet ontsteken. Dat kan tijdens een rondleiding, maar ook online tijdens de webinars, of tijdens lezingen en ontmoetingen.

Na mijn studie Maatschappijgeschiedenis in Rotterdam werkte ik als communicatieadviseur voor de overheid. In 2006 ging het roer om en begon ik met Persoonlijk Rome, met deze ervaring in de achterzak. Hiermee kon ik mijn fascinatie voor de geschiedenis van Rome combineren met een gezonde dosis ondernemingszin. Na jaren als toeristisch ondernemer en gids, werk ik nu ook aan een boek dat begin 2024 uitkomt.

Sandrina Bokhorst

Telefoon: +31 6 24255911/ +39 3281739067
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.persoonlijkrome.nl

Linkedin / Facebook / Instagram

Trefwoorden: oudheid, barok, gidsen, rondleidingen, reizen, lezingen, cultural travel, Rome

Christiaan Stam - FamilieHistoricus

Iedere familie heeft verhalen die de moeite waard zijn om vast te leggen en door te geven aan volgende generaties.

Ik help mensen met onderzoek naar en het schrijven van familieverhalen. Dit kunnen verhalen zijn over afkomst, personen en gebeurtenissen. Soms zijn de verhalen bekend en hoeven ze 'slechts' te worden opgeschreven. In andere gevallen zijn het vage geruchten, waarvan eigenlijk niemand de details nog kent. In dit laatste geval kan ik u helpen om uit te zoeken hoe het zat.

Wilt u uw familieverhaal vastleggen of heeft u vragen over de geschiedenis van uw familie die u verder uitgezocht zou willen hebben? Dan wil ik graag uw familiehistoricus zijn.

FamilieHistoricus
dr. Christiaan D. Stam
Sandtmannlaan 2
1412GC Naarden

M 06-51989280
E info [AT] familiehistoricus.nl
W www.familiehistoricus.nl

Trefwoorden: genealogie, familiegeschiedenis, Tweede Wereldoorlog, Holocaust.