Kirsten Bos – Geschiedenis Beleven

Grasduinen door het verleden, op zoek naar spannende, ontroerende, gekke, mysterieuze en vergeten verhalen en deze om te zetten naar historische projecten voor kinderen, dat is wat Kirsten Bos, historicus en opgeleid als docent geschiedenis het liefste doet.  

Kirsten ontwikkelt projecten waarbij ze het verleden op originele manier toegankelijk voor kinderen maakt. Haar projecten laten kinderen de wereld om zich heen zien, vaak te beginnen met hun eigen omgeving. Ze probeert kinderen te inspireren, aan het denken te zetten en nodigt ze uit vragen te stellen. Om kinderen dichterbij het verleden te laten komen, zet Kirsten graag leeftijdsgenoten centraal, zoals in de tentoonstelling ‘Wie niet weg is, is gezien. Onderduiken op de zolder van Nienoord’. Zes kinderen uit het Groningse Westerkwartier vertellen hoe zij in de oorlog met onderduiken te maken kregen en voor welke keuzes zij kwamen te staan.

Deze tentoonstelling ontwikkelde Kirsten, net als veel andere projecten, met Willy van der Schuit. Samen laten zij hun projecten als vanzelfsprekend tot stand komen en op elkaar aansluiten, voor welke doelgroep dan ook.

Wil je een erfgoedproject laten realiseren, een leerlijn, de educatie bij een tentoonstelling uit handen geven, een kinderaudio laten ontwikkelen? Zoekt je iemand die tentoonstellingsteksten, doe-boeken, lesmethodes of historische kinderverhalen schrijft, Kirsten denkt graag met je mee.

Recente projecten:

  • Synagoge Groningen, opdrachtenboekjes bij de vaste tentoonstelling voor het PO en VO – met Willy van der Schuit
  • Museum Nienoord, ‘Wie niet weg is, is gezien. Onderduiken op de zolder van Nienoord’ – met Willy van der Schuit
  • Museum Nienoord, Koetsen en kastelen, Kinderroute bij de tentoonstelling – met Willy van der Schuit
  • Joodse sporen in Hoogezand-Sappemeer (groep 7 en 8)
  • 350 jaar Groningens Ontzet, Leer- en doeboek (groep 7 en 8)  ‘Die Schelm zal de stad nooit krijgen! Groningen in 1672’ met bijbehorende leskist voor Museum aan de A (groep 5 t/m 8)
  • Glasmuseum Nieuw-Buinen, leerlijn groep 1 tot en met 8 – Met Willy van der Schuit
  • Noordelijk Archeologisch Depot, Pijlpunt van jouw voorouder? Schatten uit de Noord-Nederlandse bodem (groep 7 en 8)
  • Fennigje en Melle in het Roode Weeshuis (groep 5 en 6)

Kirsten Bos

Geschiedenis Beleven

Telefoon: 06-18881405

E-mail: info[AT]kirstenbos.nl

www.kirstenbos.nl

Trefwoorden: erfgoededucatie, kinderen, tentoonstellingen, teksten, leerlijnen, audio, (voorlees)verhalen , doe-boeken, musea, scholen

Femke Knoop - Haute Histoire

Geschiedenisprojecten op maat.

Mijn naam is Femke Knoop en ik ben historicus en journalist. Na mijn studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen richtte ik in 2012 Haute Histoire op, waarmee ik geschiedenisprojecten op maat lever. Ik deed langdurig onderzoek naar het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie, wat resulteerde in een boek dat in 2018 verscheen bij uitgeverij Verloren in Hilversum. Ook was ik in 2019 en 2020 reizende reporter van de Maand van de Geschiedenis en geef ik lezingen over onder andere modegeschiedenis en joodse geschiedenis.

Missie

Het is mijn doel om met Haute Histoire geschiedenis toegankelijk te maken voor een groot publiek door middel van aansprekende en interactieve producten en diensten, die aansluiten bij de actualiteit, een brug slaan tussen heden en verleden en een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat. Op deze wijze wil ik mensen inspireren, informeren en verbinden. Daarbij pas ik graag vernieuwende methoden toe.

Aanbod

Met Haute Histoire bied ik een breed scala aan diensten. Heeft u hulp nodig bij (genealogisch) onderzoek, het maken van een tentoonstelling of het schrijven van teksten? Dan bent u bij mij aan het juiste adres. Maar ook voor lezingen of het ontwikkelen van educatieve projecten, fietsroutes of (stads)wandelingen kunt u bij mij terecht. Ook leen ik kledingstukken en objecten van Hirsch & Cie Amsterdam uit voor tentoonstellingen.

Dankzij jarenlange ervaring op het gebied van onderzoek, schrijven, museumeducatie en het maken van tentoonstellingen ben ik breed en flexibel inzetbaar, maak ik mij gemakkelijk onderwerpen eigen en weet ik onderzoek op nauwkeurige en toegankelijke wijze te vertalen voor diverse doelgroepen.

Bent u geïnteresseerd in de diensten van Haute Histoire of wilt u meer informatie? Klik hier voor meer informatie over het aanbod of neem contact met mij op voor een geheel vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Femke Knoop

Telefoon: 06-24728562
E-mail: info[AT]hautehistoire.nl
www.hautehistoire.nl

Marita van Brussel - Vruger

Marita onderzoekt de geschiedenis vanuit een multidisciplinaire invalshoek. Opgeleid als cultureel antropoloog en Arabist heeft zij jaren in het Midden-Oosten gewoond. Pas nadat zij naar Nederland terugkeerde ontdekte ze - via stamboomonderzoek - de mooie verhalen die er over mensen in Nederland te vertellen zijn. En hoe haar antropologische achtergrond haar in staat stelt het verleden beter te begrijpen. Concepten die in Nederland nog maar zelden ter sprake komen, waren immers ook in óns verleden actueel: eer en schande, patroon-cliëntrelaties, sociale stratificatie, volks- en bijgeloof, sociale controle.

Marita's historische interesse gaat uit naar mensen in de marge van de Brabantse samenleving: reizigers, psychiatrische patiënten, criminelen en (publieke) vrouwen. Marita vertelt hun verhaal via sociaalhistorische reconstructies. In haar zoektocht naar de herkomst van Brabantse woonwagenfamilies stuitte zij via de moederlijnen op een netwerk van Waalse landlopers in Staats-Brabant. Wie of wat bewoog hen? Marita helpt graag mensen met vragen over voorouders in krankzinnigengestichten, woonwagenbewoners, Zeelstenaren. Historische organisaties, heemkundekringen en particulieren weten haar te vinden voor opdrachten, vragen, artikelen en lezingen.

Marita van Brussel
Vruger

Telefoon: 06-37289485
E-mail: maritavanbrussel[AT]outlook.com of maritavanbrussel[AT]vruger.nl

LinkedIn: https://linkedin.com/in/maritavanbrussel
Website: https://vruger.nl

Trefwoorden: archiefonderzoek, vrouwen, genealogie, antropologie, migratie, criminaliteit, armoede, psychiatrie, Noord-Brabant, familiegeschiedenis, strafrecht

Dennis Geusebroek

Ervaren onderzoeker en docent in het voortgezet onderwijs. Bekwaam in lesgeven, coaching, sociaal-economisch onderzoek en databases.

Over Dennis Geusebroek

Van hoekman Akzo op de Effectenbeurs heb ik de overstap gemaakt naar educatie en onderzoek. Middels een database heb ik in opdracht van J. Jonker (hoogleraar economische geschiedenis (Universiteit Utrecht/UvA) de financiële instellingen in Nederland tussen 1840 en 1940 in kaart gebracht.

Nu werk ik aan een eigen WO II gerelateerd onderzoek. Daarmee vormen zich de contouren van de Joodse handelsgemeenschap in Nederland 1900-1950. Intussen bevat deze dataset gegevens van meer dan 26.000 ondernemende mensen.

Daarnaast werk ik als docent geschiedenis met een aan de Jodenvervolging gekoppeld educatief project: Mokum 1939. Daarbij doen leerlingen kennis op over de Holocaust middels eigen archiefonderzoek gericht op een Joodse entrepreneur. Dit ‘onderzoekend leren’-project leent zich voor leerlingen vanaf 12 jaar in geheel Nederland.

Tevens ben ik vertegenwoordiger van de Haarlemsche zilversmederij v/h A Presburg & Zn 1919.

06-22138715
degeus1[AT]hotmail.com

linkedin: https://www.linkedin.com/in/dennis-geusebroek-81b44565/

Trefwoorden: bedrijfsgeschiedenis, sociaaleconomische geschiedenis, jodenvervolging

Marc de Lobie - Adviseur historische stripprojecten

Mijn naam is Marc de Lobie. Ik ben stripboekuitgever (uitgeverij Syndikaat) en adviseur historische Stripprojecten. Ik hou mij bezig met de combinatie van geschiedenis en beeldverhaal.

Binnen deze smalle niche ben ik eigenlijk heel breed bezig. Ik verzorg complete stripalbums over de geschiedenis van een stad, lever illustraties voor een doeboek, verduidelijk educatief materiaal of zorg dat een expositie in een museum door middel van beeld aantrekkelijker wordt.

Ik ben zelf geen striptekenaar, maar wel projectmanager met een stevig netwerk binnen de stripwereld en de erfgoedwereld. Wat ik doe is deze twee fascinerende werelden bij elkaar brengen.

Ik probeer in mijn beeld altijd zo correct mogelijk bezig te zijn, zonder dat dit ten koste gaat van een goed verhaal. Daarbij maak ik gebruik van een historisch geweten en veelal lokale kennis. Het voordeel van een beeldverhaal boven een boek, is dat je in beeld kan brengen wat er niet meer is. Je brengt de geschiedenis op een unieke manier tot leven. Het nadeel is dat naar ieder detail wordt gekeken dat in beeld wordt gebracht.

Mijn opdrachtgevers zijn onder andere Romeinse Limes Nederland, Deventer Verhaal, de gemeente Nijmegen, Stichting Het Verscholen Dorp, gemeente Rheden, gemeente Zevenaar, Erfgoed Gelderland.

Marc de Lobie

Adviseur Historische Stripprojecten

Telefoon: 0575-490074
E-mail: info[AT]syndikaat.nl

www.syndikaat.nl

Trefwoorden: stripboek, illustratie, beeldgeschiedenis, beeldverhaal, historische strip

Herman Postema - Chartanovum

Met zijn bedrijf Chartanovum biedt Herman Postema diverse diensten aan. Hij transcribeert niet alleen oude handschriften, zoals charters, notulenboeken, notariële akten, en dergelijke, maar is ook bijzonder vaardig in het inventariseren van moeilijke (particuliere) archieven.

Wanneer je Middeleeuwse teksten leest alsof het de krant is, mag je er van uit gaan dat er voldoende vaardigheid is om de eeuwenoude documenten op deskundige wijze te transcriberen.

Na jaren als archivaris te hebben gewerkt bij een regionale archiefdienst in het midden van het land, is Herman Postema in 2022 zzp’er geworden. Hij wordt voornamelijk ingehuurd voor het (coördineren van) inventariseren van oude overheids- en particuliere archieven, historisch onderzoek naar huizen en het transcriberen van oude teksten (zoals charters, akten, notulen, enz.). Ook geeft hij historische rondleidingen, schrijft hij artikelen en werkt hij mee aan publicaties. Zijn eigen publicaties zijn vooral gericht op lokaal historisch onderzoek en de kerkgeschiedenis van de zeventiende eeuw.

Met zijn bedrijf Chartanovum heeft Herman vooralsnog twee websites: met www.oudschrift.nl richt hij zich vooral op transcripties van oude, voor velen onleesbare teksten en met www.historischehuizen.nl richt hij zich op de beschrijving van de geschiedenis van boerderijen en oude gebouwen.

Herman Postema - Chartanovum

Vogelweide 137
3941 NH, Doorn
06-49408272

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Trefwoorden: archiefonderzoek, transcripties, genealogie, charters, oud-schrift, inventarisatie, particuliere archieven, projectmanagement, huizenonderzoek.

Machlien Vlasblom - Historisch onderzoek & advies

Als zelfstandig historica houdt Machlien zich vooral bezig met onderwerpen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Haar interesse binnen dit vakgebied gaat uit naar beladen erfgoed, collaboratie, biografisch onderzoek en fotografie. Opdrachtgevers zijn dan ook vaak instellingen of particulieren die behoefte hebben aan deze specifieke expertise. Denk aan erfgoedorganisaties of archiefinstellingen. De laatste jaren werkte zij aan de dubbelbiografie 'Wij waren supermannen' Jan en Herman Heukels. Broers, fotografen, nationaalsocialisten. (Boom 2022) Dit was mogelijk dankzij de financiële ondersteuning van diverse fondsen. Het boek kreeg veel positieve reacties uit binnen- en buitenland en won de prijs 'Het beste boek van Overijssel 2022' (non-fictie). Machlien werkt inmiddels aan een vervolgonderzoek naar meerdere nationaalsocialistische fotografen

Machlien is een bevlogen en vasthoudende onderzoeker die weet waar zij welke bronnen vinden kan, hoe ze grote hoeveelheden informatie eigen kan maken en is in staat om archief- en/of beeldmateriaal snel op waarde te schatten. Ze heeft oog voor details, stelt kritische vragen en ziet mogelijkheden en verbanden waar anderen ze niet zien, of soms ook willen zien. Bijvoorbeeld als het gaat om pijnlijke oorlogsgeschiedenissen. Ook hierin heeft Machlien reeds de nodige ervaring en gaat zij zorgvuldig te werk. Machlien geeft regelmatig lezingen en is als 'Ondernemer in geschiedenis' inzetbaar voor onderzoeks- en schrijfprojecten die passen binnen haar vakgebied.

Lees meer over haar opleidingen, opdrachtgevers en contactgegevens op: www.machlien.nl

Sinds het voorjaar van 2023 werkt Machlien eveneens als onderzoeker voor het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidenstudies bij het fotoproject Imagelab. 

Machlien Vlasblom
Historisch onderzoek & advies

Telefoon:  06-48812250.
E-mail: info{AT]machlien.nl

www.machlien.nl

Trefwoorden: Tweede Wereldoorlog, Holocaust, collaboratie, biografie, fotografie, onderzoek

Mari Smits

Historicus, onderzoeker en auteur

Als historicus ben ik van verschillende markten thuis, zoals politieke geschiedenis, landbouwgeschiedenis en migratiegeschiedenis. Na mijn geschiedenisstudie in Nijmegen vertrok ik voor een jaar naar Brazilië om de geschiedenis te schrijven van de Nederlandse emigrantennederzetting Holambra. Vervolgens werkte ik bij het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen aan twee gedenkboeken over katholieke landbouworganisaties en in Den Haag bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (nu Huygens ING) aan bronnenpublicaties inzake de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking en het Nederlandse Europabeleid. Recent werkte ik (hoewel door corona vooral thuis) weer in Nijmegen en wel bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG).

Buiten onderzoek in dienstverband schreef ik als zelfstandige mee aan een gedenkboek over MBO College Airport in Hoofddorp en verricht ik archiefonderzoek betreffende familiegeschiedenissen en de Tweede Wereldoorlog. Buiten mijn vak ben ik als wandelaar actief met het verkennen van (historische) wandelroutes en het schrijven van wandelgidsen.

Wilt u een gedenkboek, biografie laten schrijven of (archief)onderzoek laten verrichten? Bent u op zoek naar iemand die historische informatie in een levendig verhaal? Laat maar weten.
Ik sta tot uw beschikking.

Mari Smits

06-28568569
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.marismits.nl

Belangrijkste publicaties:

Boeren met beleid. Honderd jaar Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond 1896-1996 (Nijmegen 1996).
Een aardse geschiedenis. De ABTB in dienst van boeren en tuinders 1917-1997 (Nijmegen 1997).
Holambra. De moeizame beginjaren van een stukje Nederland in Brazilië (Nijmegen 2016).
Met Marc Dierikx: Ambitie en turbulentie. Een geschiedenis van het luchtvaartonderwijs in Nederland (Utrecht 2019).
Bijdragen aan Carla van Baalen, Anne Bos (red.), Maakbaarheid, crisis en ideologische strijd. Een parlementaire geschiedenis van de lange jaren zeventig (1971-1982) (Amsterdam 2022) Verschijnt in september 2022.

Trefwoorden: archiefonderzoek, genealogie, emigratie, politieke geschiedenis, migratiegeschiedenis, landbouw, gedenkboeken.

Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek

Joke Korteweg is met haar bedrijf Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek is gespecialiseerd in onderzoek op het terrein van de zeegeschiedenis in de volle breedte. Van de kaapvaart tot de baggerindustrie, van schroefaskokerafdichtingen tot Michiel de Ruyter. Het gaat om onderzoeks- en schrijfwerk, maar ook om  bijvoorbeeld beeldresearch (voor zowel maritiem-historische als algemeen historische boeken). De website www.kortewegmaritiem.nl biedt een overzicht van alle werkzaamheden en producten. Opdrachtgevers zijn wetenschappelijke of algemene instellingen, maritieme bedrijven of particulieren.

Met deze werkzaamheden levert Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek een bijdrage aan het onderzoek naar boeiende en vaak onderbelichte facetten van de Nederlandse maritieme historie. Een wetenschappelijke aanpak wordt gecombineerd met een voor een breed publiek toegankelijk eindresultaat. Dat kan een boek zijn, maar ook een symposium, tijdschrift of tentoonstelling. De drijvende kracht is dr. Joke E. Korteweg. Tussen 1994 en 2011 was ze docente geschiedenis, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Ze promoveerde in 2000 aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over de zeesleepvaart, bleef daarna de maritieme geschiedenis trouw en richtte in 2011 Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek op.

Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek

Dr. J.E. Korteweg

Websitie:  www.kortewegmaritiem.nl 

Trefwoorden: zeegeschiedenis, maritieme geschiedenis, scheepsbouw, baggeren, bedrijfsgeschiedenis

Marie-Cécile van Hintum

Marie-Cécile van Hintum, historisch onderzoeker en auteur

Historica en germaniste met als specialisatie biografisch onderzoek en persoonlijke verhalen uit o.m. de Tweede Wereldoorlog.

Coauteur van meerdere succesvolle publicaties over de Tweede Wereldoorlog en het Vrouwenlexicon - 1001 Vrouwen. Recensent van historische non-fictie. Auteur van “Lokerman. het tragische oorlogsverhaal van de Limburgse verzetsman die verraden werd”.

Over Marie-Cecile van Hintum

Na haar universitaire studies Duits en geschiedenis en een loopbaan in de arbeidsbemiddeling werkt Marie-Cécile sinds 2010 als zelfstandig historisch onderzoeker voor instellingen en particulieren. Eerdere opdrachtgevers waren o.a. het Nationaal Archief in Den Haag, productiebedrijf Witfilm in Amsterdam en de familie Lokerman in Bilthoven.

Marie-Cécile is een bevlogen onderzoeker en altijd op zoek naar drijfveren van mensen. Opdrachtgevers waarderen haar grondigheid, heldere schrijfstijl en vermogen om historische gebeurtenissen via persoonlijke verhalen tastbaar te maken.

Marie-Cécile heeft bijzondere belangstelling voor (vrouwelijke) daders in de Tweede Wereldoorlog en werkt momenteel aan een nieuw boekproject over dit onderwerp.

Beschikbaarheid

Wilt u een bijzonder (levens)verhaal laten optekenen of heeft u vragen op het terrein van biografisch onderzoek en/of de Tweede Wereldoorlog? Marie-Cécile helpt u graag verder!

Marie-Cécile van Hintum

06-28332733
mcvanhintum [AT ]me.com
LinkedIn:  https://nl.linkedin.com/in/mcvanhintum

Belangrijkste publicaties

Lokerman. Het tragische oorlogsverhaal van de Limburgse verzetsleider die verraden werd (Balans 2019).
Bijdragen aan Els Kloek (red.): 1001 vrouwen in de 20ste eeuw (Amsterdam 2017).
Bijdragen aan Els Kloek (red.): 101 vrouwen en de oorlog (Amsterdam 2016).
Met Ad van Liempt e.a.: De jacht op het verzet. Het meedogenloze optreden van de Sicherheitsdienst en de Nederlandse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog (Amsterdam 2013).
Met Ad van Liempt, Jan Kompagnie e.a.: Jodenjacht. De onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog (Amsterdam 2011)

Biografieën, Tweede Wereldoorlog, vrouwengeschiedenis. 

Marca Bultink - Communicatie en cultuurhistorie

Marca Bultink combineert communicatie en cultuurhistorie en verbindt zo twee specialisaties waar haar hart bij ligt. Tijdens haar studie Nederlands, historische letterkunde in Leiden werkte zij al als freelance journalist en daarna startte zij haar eigen communicatiebureau. Daarnaast heeft zij al van jongs af aan interesse in geschiedenis, met name in cultuurhistorie en landschap van de Duin- en Bollenstreek.

Zij had bestuursfuncties bij lokale en regionale cultuurhistorische verenigingen en is nog steeds verbonden aan de stichting Vrienden van Oud Hillegom en het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek. Daar zet zij zich in voor behoud van het landschap en de cultuurhistorische waarden, herbestemming van historische bollenschuren en behoud van het erfgoed van de bloembollencultuur.

Marca Bultink heeft als auteur en eindredacteur een flink aantal regionaal-historische boeken gepubliceerd, onder andere over de Tweede Wereldoorlog, landschap en erfgoed van de Duin- en Bollenstreek, landgoederen en buitenplaatsen en de Trekvaart Haarlem-Leiden. Zij is bovendien een veelgevraagd spreker en excursieleider over deze onderwerpen.

Als cultuurhistorisch onderzoeker en schrijver is zij betrokken bij vele projecten rond beleving van erfgoed en landschap in Zuid- en Noord-Holland. Recente voorbeelden hiervan zijn erfgoededucatieprojecten, informatiepanelen voor de Trekvaartroute Haarlem-Leiden en wandelroutes langs landgoederen en buitenplaatsen.

Drs. Marca Bultink
Hillegom

telefoon: 0252-521362 / 06-53987120
E-mail:  marcabultink [AT] planet.nl 

Linkedin / Facebook / Instagram / Twitter

Trefwoorden: Regionale geschiedenis, onderzoek, boeken, projecten, erfgoededucatie, informatievoorzieningen, Bollenstreek, buitenplaatsen, bloembollencultuur,  landgoederen, trekvaarten, Tweede Wereldoorlog

Bureau Wiegman

Mijn ervaring
De geschiedenis van verpleging en verzorging heeft mijn onvoorwaardelijke liefde. Ik heb me als verpleegkundige altijd afgevraagd hoe het komt dat zo’n onmisbare beroepsgroep nauwelijks gehoord wordt. Pas na mijn studie geschiedenis kon ik dit beter duiden. Als directeur van het Nationaal Museum Verpleging en Verzorging en later van het Florence Nightingale Instituut, heb ik met blogs, columns en via de sociale media die geschiedenis onder de aandacht gebracht. Met een mobiele Zorgtrailer in het land, met theaterprojecten als Zusters on Tour, met educatieve projecten en met exposities.

Bureau Wiegman
Vanaf 2020 ben ik Bureau Wiegman gestart om de verhalen over de geschiedenis van de zorg te blijven delen. Momenteel schrijf ik een biografie over de invloed van Frederike Meijboom (1871-1971) op de verpleegkunde. Ook ben ik directeur van de Stichting Zuster Vernède, een stichting die het verpleegkundig-historisch onderzoek financieel steunt.

Ik help je verder
Ben je op zoek naar iemand die een interessante lezing kan geven of die een artikel of een column kan schrijven? Of worstel je met de invulling of fondsenwerving van een expositie, een congres of een event? Als het thema de geschiedenis van de zorg is, dan help ik je graag verder. En natuurlijk is mijn werk altijd gebaseerd op deugdelijk en origineel historisch onderzoek.

Bureau Wiegman
Drs. Nannie Wiegman
Slotstraat 12, 4101 BH Culemborg
Mobiel: 06 20965592
E: nannie [AT] bureauwiegman.nl
www.bureauwiegman.nl
Twitter: @NannieWiegman

Trefwoorden: Ziekenhuizen, zorg, verpleging, verzorging, wijkverpleging.

Sandrina Bokhorst - Persoonlijk Rome

Rome is meer dan een bestemming voor een stedentrip: een uitdaging aan je intellect, een weldaad voor je zintuigen, een warm bad voor de  ziel. Deze stad heeft ons zoveel te vertellen dat je terug kunt blijven komen. Dat is de basis waarop ik mijn programma’s voor Rome-reizen maak. De vragen en belangstelling van de reizigers zijn het uitgangspunt. Dezelfde plekken kunnen voor verschillende mensen iets heel anders betekenen. Graag gebruik ik Rome als spiegel voor hedendaagse vragen, bijvoorbeeld voor bedrijven, maar ook voor dat gezin met die twee pubers. Uiteraard ken ik Rome binnenstebuiten, ook de exclusieve en verborgen plekken. Ik houd van verhalen vertellen en het mooiste is als je de lichtjes in de ogen ziet ontsteken. Dat kan tijdens een rondleiding, maar ook online tijdens de webinars, of tijdens lezingen en ontmoetingen.

Na mijn studie Maatschappijgeschiedenis in Rotterdam werkte ik als communicatieadviseur voor de overheid. In 2006 ging het roer om en begon ik met Persoonlijk Rome, met deze ervaring in de achterzak. Hiermee kon ik mijn fascinatie voor de geschiedenis van Rome combineren met een gezonde dosis ondernemingszin. Na jaren als toeristisch ondernemer en gids, werk ik nu ook aan een boek dat begin 2024 uitkomt.

Sandrina Bokhorst

Telefoon: +31 6 24255911/ +39 3281739067
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.persoonlijkrome.nl

Linkedin / Facebook / Instagram

Trefwoorden: oudheid, barok, gidsen, rondleidingen, reizen, lezingen, cultural travel, Rome

Catharina Th. Bakker

Catharina Th. Bakker (1964, Texel) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 2009 promoveerde op Geld voor GGZ. De financiering van de geestelijke gezondheidszorg en de invloed van geld op de zorgpraktijk (1884-1984). Ze heeft ruim 25 jaar ervaring als onderzoekster en schrijfster van historische boeken, artikelen en recensies. Haar publicatielijst omvat zo'n vijftig titels. Incidenteel organiseert ze een conferentie of werkt ze als docente.

In 2020 verscheen haar eerste biografie, De lijfarts van de koning. Het avontuurlijke leven van Franz Joseph Harbaur 1776-1824, over de lijfarts van koning Willem I. Voor het schrijven van het boek, dat is uitgegeven door Walburg Pers, heeft zij een grant verworven van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. De recensenten waren unaniem enthousiast.

Begin dit jaar is ze begonnen met een nieuw project, wederom een biografie, en wel van Fré Dommisse (1900-1971), een Nederlandse schrijfster die – door eigen ervaring wijs geworden – haar hele leven op de bres stond voor de rechten van (ex-)psychiatrische patiënten. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Letterenfonds, het Jaap Harten Fonds en het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Clio Fonds. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Waanders en zal naar verwachting in 2024 op de markt komen.

Bakker is bedreven in het schrijven van een goed verhaal, ze is betrouwbaar, werkt snel en nauwkeurig en kan ingewikkelde informatie toegankelijk maken voor een groot publiek.

Catharina Th. Bakker
cthbakker [at] gmail.com

Foto: Carlo Bakker

Trefwoorden: zorg, verpleging, ggz, biografieën.

Lucia de Vries - Buro [G]oud

Lucia de Vries is een historicus met schrijf- en organisatietalent. Zij studeerde journalistiek en Peace Studies. Als correspondent werkte ze o.a. voor Trouw en De Morgen.  In 2022 rondde ze een Master Geschiedenis af. Ze heeft een passie voor vrouwen- en lokale geschiedenis.

Lucia werkt met woord, geluid en beeld en mag graag pionieren. Een nét iets andere invalshoek kiezen. Kiezen voor een vrouw als hoofdpersoon. Van muurbloem tot heldin. Naast verhalen schrijven gebruikt ze nieuwe vormen, zoals audiotours en kunstprojecten. Ze doet dit als Buro [G]oud.

Projecten waar Lucia bij betrokken is de Vrouwenwandeling Zwolle en de (Urker) Dienstmeisjesroute. Met ‘Vrouwenbrieven’ verzamelt ze brieven van vergeten vrouwen en wekt hen opnieuw tot leven.

Ze heeft bijgedragen aan het Vrouwenlexicon en schrijft als freelancer voor diverse media. Daarnaast schreef ze een vijftal boeken, waaronder Mountain Bound, Magic Days en ZoutZoet.

Foto: Freddy Schinkel

Lucia de Vries

Telefoon: 06-33018985
E-mail: burogoud[AT]gmail.com

www.luciadevries.nl/burogoud

Trefwoorden: journalistiek, vrouwengeschiedenis, lokale geschiedenis, audiotours

Nona Blijlevens – Atavus

Atavus is een jong en creatief historisch onderzoeksbureau, dat zich richt op familiegeschiedenis en genealogie. De geschiedenis en verhalen van gewone mensen, dat is wat mij interesseert.

Ik kan familie-historisch onderzoek uitvoeren en op basis daarvan een origineel product ontwikkelen, bijvoorbeeld een stadswandeling langs de huizen van uw voorouders. Ook kunt u mij vragen aan een familie-historisch project te werken en het resultaat creatief te verwerken. U kunt hierbij denken aan het digitaliseren van een briefwisseling of het overzichtelijk presenteren van dagboekpassages. Ook het uitzoeken van een familievraagstuk of het opstellen van uw stamboom behoort tot de mogelijkheden.

Momenteel werk ik aan het samenstellen van een boek over een emigrant die in de jaren ’50 naar de Verenigde Staten vertrok. Elke week stuurde hij een brief naar huis. Die brieven zijn gelukkig bewaard, en vormen een prachtige bron over het boerenleven in het Alabama van halverwege de vorige eeuw.

Mijn bedrijf is nog volop in ontwikkeling, dus als u een jonge historica zoekt voor een opdracht die hier niet beschreven is, aarzel dan niet om mij toch een bericht te sturen. Ik denk graag mee over de mogelijkheden en hoop dat ik toch iets voor u kan betekenen.

Nona Blijlevens
Zilverschoon 2
2661 JG Bergschenhoek

info [AT] atavus.nl
06-41652585

www.atavus.nl

Trefwoorden: genealogie, familiegeschiedenis, cultuurgeschiedenis, (familie)verhalen, microgeschiedenis.

John Boeren - Antecedentia

Na mijn rechtenopleiding aan de Universiteit van Tilburg volgde ik vakken aan de Archiefschool in Den Haag. Tijdens deze opleiding begon ik mijn loopbaan bij het tegenwoordige Regionaal Archief Tilburg. Gedurende bijna tien jaar gaf ik leiding aan het team ‘dienstverlening en educatie’.

Na meer dan twintig jaar gewerkt te hebben bij de gemeentelijke overheid, startte ik in januari 2015 mijn eigen genealogisch onderzoeksbureau, genaamd ‘Antecedentia | Genealogy in the Netherlands’. Doel van mijn werk is het verbinden van families in binnen- en buitenland met hun (Nederlandse) verleden.

Ik bied de volgende diensten aan:

-  genealogisch/historisch onderzoek in Nederland en Vlaanderen

-  heritage trips: gepersonaliseerde dagtochten

-  transcripties en vertalingen van archiefstukken

-  lezingen en (online) presentaties

Veel van mijn klanten wonen in het buitenland, maar ik ben ook werkzaam voor particulieren en bedrijven in Nederland.

Als beroepsgenealoog volgde ik een opleiding aan het National Institute for Genealogical Studies in Canada (Professional Development/Methodology en English Records). Momenteel studeer ik aan de Universiteit van Strathclyde (Glasgow) een master in Genealogical, Palaeographic and Heraldic Studies.

Sinds de jaren ’90 maakte ik deel uit van diverse redacties en besturen. Momenteel nog bij de Nederlandse Genealogische Vereniging en de Association of Professional Genealogists.

John Boeren

Telefoon: 06-26502806
E-mail: antecedentia[AT]outlook.com

www.antecedentia.com

Trefwoorden: genealogie, familiegeschiedenis, archiefonderzoek, transcripties, lezingen, presentaties, dagtochten

 

Christiaan Stam - FamilieHistoricus

Iedere familie heeft verhalen die de moeite waard zijn om vast te leggen en door te geven aan volgende generaties.

Ik help mensen met onderzoek naar en het schrijven van familieverhalen. Dit kunnen verhalen zijn over afkomst, personen en gebeurtenissen. Soms zijn de verhalen bekend en hoeven ze 'slechts' te worden opgeschreven. In andere gevallen zijn het vage geruchten, waarvan eigenlijk niemand de details nog kent. In dit laatste geval kan ik u helpen om uit te zoeken hoe het zat.

Wilt u uw familieverhaal vastleggen of heeft u vragen over de geschiedenis van uw familie die u verder uitgezocht zou willen hebben? Dan wil ik graag uw familiehistoricus zijn.

FamilieHistoricus
dr. Christiaan D. Stam
Sandtmannlaan 2
1412GC Naarden

M 06-51989280
E info [AT] familiehistoricus.nl
W www.familiehistoricus.nl

Trefwoorden: genealogie, familiegeschiedenis, Tweede Wereldoorlog, Holocaust.

Puck de Boer – Puckcast

Ik ben student Moderne Geschiedenis en Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen met een bijzondere interesse voor retoriek, militaire geschiedenis en gender. Naast mijn studie heb ik Puckcast opgezet – een onderneming waarmee ik voor bedrijven, organisaties en/of projecten podcasts produceer. Als antropoloog en historica vind ik het belangrijk om informatie op een aantrekkelijke en toegankelijke manier met mensen te delen. Podcasts zijn wat mij betreft een fantastisch middel om dit te doen; of het nu gaat om het uitdragen van de missie van een organisatie, of om kennisvalorisatie als onderdeel van een wetenschappelijk project. Met mijn onderneming faciliteer ik niet alleen de opname en montage van podcasts, maar ondersteun ik mijn klanten ook bij het ontwikkelen van een pakkende boodschap, een verhaallijn of een script. Mijn meest recente podcast (‘de Huizinga podcast’) is te beluisteren via verschillende podcastkanalen.

Puck de Boer

Telefoon: 06-31496181
E-mail: connectie[AT]puckcast.nl

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/puck-de-boer

Trefwoorden: militaire geschiedenis, gendergeschiedenis, podcasts

Hans Morssinkhof, Historicus en journalist/tekstschrijver

Goedaardig virus
Geschiedenis is als een goedaardig virus. Heeft het je te pakken, dan houdt het je vast. Je wilt doorvragen, verder zoeken. ‘Hoe komt het dat…?’ Of: ‘Waarom staat dat gebouw daar?’ Zo groeit elke vraag uit tot een ontdekkingsreis door de tijd.

Boeiende verhalen
En dus tot boeiende verhalen. Over mensen. Hun idealen, gedachten, drijfveren en keuzes. Die altijd weer tot nadenken stemmen. Over jezelf, over de wereld om je heen. Elk antwoord is het toegangsbiljet voor een volgende reis.

Mensenwerk
Recent schreef ik mee aan BIJ STORK, het beste boek van Overijssel 2018 (categorie non-fictie). Voor het Gelders Genootschap mocht ik dwalen door de wereld van welstand en ruimtelijke kwaliteit. Het resultaat was het boek Schoonheid als mensenwerk. En zo gaat het door: bedrijfsgeschiedenis, sociaaleconomische geschiedenis, cultuurgeschiedenis. Momenteel staan de April-meistakingen van 1943 en de periode van de Wederopbouw na 1945 hoog op mijn agenda.

Leesbaar en (in)leefbaar
Nieuwe vragen en opdrachten zijn uiteraard altijd welkom. Ik houd van mijn vak, dat is nu wel duidelijk. En naast historicus ben ik ook nog journalist en tekstschrijver. Dus die vlotte pen is bij mijn werk inbegrepen. Zullen we samen kennis maken?

Drs. Hans Morssinkhof
Witsenstraat 5
6813 GT Arnhem
T 06 23 70 12 39
E info [AT] hansmorssinkhofpublicity.nl

Trefwoorden: historisch onderzoek, jubileumboeken, cultuurgeschiedenis, April-meistakingen 1942, ondernemersgeschiedenis, wederopbouw.

Elly van der Velde – Bureau Uit de Tijd

Erfgoedprojecten – op maat en voor elke doelgroep

Ik ben zowel docent basisonderwijs als afgestudeerd archeoloog. Sinds 1991 ben ik eigenaresse van Bureau Uit de Tijd – erfgoededucatie. Ik vertaal wetenschappelijke informatie over erfgoed op een aantrekkelijke wijze voor een breed publiek. Mijn opdrachten zijn zeer gevarieerd. Het verrassen van mensen, waardoor zij met andere ogen naar hun omgeving gaan kijken, is mijn passie.

Erfgoedprojecten voor kinderen

Ik ontwikkel lesprojecten over allerlei onderwerpen, uiteraard met doe-activiteiten. Een voorbeeld is Archeoloog in de Klas, met varianten voor de middenbouw en de bovenbouw. Elk jaar geef ik ook lessen Monument om de Hoek, waarbij de kinderen een monument in de eigen omgeving gaan bezoeken, zoals een watermolen, een sluis of een grafheuvel, gecombineerd met een begraafplaats uit onze tijd. Vele jaren organiseerde ik in Apeldoorn de Open Monumenten Klassendag.
Ik ben ervan overtuigd dat kinderen door deze ervaringen een sterkere band ontwikkelen met hun omgeving, waardoor zij beter ‘geworteld’ raken op de plek waar ze wonen.

Erfgoedprojecten voor volwassenen

Het interviewen van mensen over hun geschiedenis vind ik boeiend. Een publicatie die daaruit is voortgekomen is Omkijkende Vrouwen, waarin twintig vrouwen in de leeftijd van 6 tot 100 jaar vertellen over hun ervaringen in de 20e eeuw. Een ander product is de film Oorlog en Bevrijding – herinneringen uit Barneveld, waarin mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt worden geïnterviewd door kinderen.
Ik verzorg de inhoud van tentoonstellingen over de geschiedenis van een gebied, vanaf de prehistorie tot nu. Ik schrijf daarbij ook de museumteksten. In 2021 was ik inhoudelijk projectleider van de herinrichting van Stadsmuseum Grave. Ook interactieve touchscreens ontwikkelt mijn bureau. In 2020 maakte ik een touchscreen over de Tweede Wereldoorlog voor Museum De Casteelse Poort in Wageningen.

Daarnaast geef ik af en toe een lezing voor een breed publiek.

Neem gerust contact op, ik denk graag met u mee.

Elly van der Velde

Bureau Uit de Tijd, Apeldoorn
E-mail: uitdetijdnu[AT]gmail.com
www.uitdetijdapeldoorn.nl

Trefwoorden: Archeologie, erfgoededucatie, familieverhalen, interviews, lesprojecten, monumentenbezoeken, musea, tentoonstellingen, touchscreens

Jeanine Dekker, Onderzoeker en boekmaker

Geschiedenis en boeken liggen me na aan het hart. Beide doen horizonten verschuiven en helpen mensen hun plek in de wereld beter te begrijpen. Al meer dan 25 jaar vormt dat de kern van mijn werk. Opdrachtgevers kan ik op verschillende manieren van dienst zijn bij de totstandbrenging van een mooi verzorgde uitgave die wetenschappelijk verantwoord is.

Vanuit mijn onderzoeksbureau Inhistory verricht ik historisch onderzoek en schrijf ik teksten voor boeken, magazines, websites en tentoonstellingen. Ik ben in het bijzonder vertrouwd met geschiedenis en erfgoed van Zeeland, maar ga ook graag het avontuur buiten de provinciegrenzen aan.

Daarnaast begeleid ik als (eind)redacteur de totstandkoming van boeken en andere gedrukte uitgaven. Dat doe ik in Dekker Van Broekhoven, de onderneming voor redactie en vormgeving die ik samen met grafisch vormgever Jan van Broekhoven heb opgericht. We verzorgen alle denkbare boekproducties, van toffe publieksboekjes tot rijk geïllustreerde geschiedenisuitgaven.

Meerdere mogelijkheden dus om tot een mooi geschiedenisboek te komen. Samen met u zoek ik graag uit wat bij uw project past.

Dr. Jeanine Dekker
Papisland 9
4337 CX Middelburg
E jd [AT] inhistory.nl
E info [AT] dekkervanbroekhoven.nl
M 06-11718464
W www.inhistory.nl
W www.dekkervanbroekhoven.nl

Trefwoorden: historisch onderzoek, jubileumboeken, lokale en regionale geschiedenis, redactie, publieksgeschiedenis.

Alies Pegtel - Journalist, historicus

Alies Pegtel werd geboren in Haren (GN). Uit liefde voor Italië vertrok ze na haar middelbare school naar Perugia om Italiaans te studeren. Sinds 1988 woont ze in Amsterdam. Ze verbleef voor haar doctoraalscriptie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, op het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome, waar ze afstudeerde onder begeleiding van Marjan Schwegman.

De journalistiek trok. Na de Postdoctorale Studie Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, belandde ze op de redactie van Hp/deTijd. Hierna begon Alies Pegtel met steun van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de biografie van VVD-politica Neelie Kroes, Neelie. Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis (2014). Aan de hand van de levensloop van de werkende moeder Neelie Kroes, geeft dit boek gezicht aan de recente Nederlandse emancipatiegeschiedenis. Een jaar later volgde Haya van Someren-Downer. Liberaal activiste (2015). De biografie van de eerste vrouwelijke Nederlandse partijvoorzitter baarde opzien, omdat bleek dat Haya onder druk van de naoorlogse publieke opinie haar jeugd in een NSB-gezin altijd had verzwegen.

Buitengewone vrouwen. In de voetsporen van Aletta Jacobs (2018) schetst de levens van prominente feministes onder wie Johanna Westerdijk, Corry Tendeloo, Marga Klompé, en Angela Maas. Tegen de achtergrond van het twintigste-eeuwse meisjesonderwijs en moederschapsideaal, ontstaat via deze portretten een beeld van een eeuw vrouwengeschiedenis.  

Waarom er zelden vrouwen voorkomen in de geschiedenisboeken, beschrijft Alies Pegtel in Zij in de geschiedenis. Wat mannen nooit vertelden, maar wat je altijd had willen weten (2019). Ze verklaart hoe en waarom vrouwen zijn weggeschreven door mannelijke historici. En ze geeft aan hoe het eeuwenoude vrouwelijke ideaalbeeld van de bescheiden, zorgzame, kuise moeder nog altijd doorwerkt in de manier waarop er tegenwoordig naar vrouwen wordt gekeken, vaak óók door henzelf.

Alies Pegtel schrijft onder andere voor Historisch Nieuwsblad, Maarten!, Filosofie Magazine, Opzij, Margriet en Haagse Historie. Ze houdt regelmatig lezingen over haar werk. Verbindend thema zijn uitzonderlijke vrouwen en hun even uitzonderlijke levensloop.

Alies Pegtel

E-mail: info[AT]aliespegtel.nl
www.aliespegtel.nl

Trefwoorden: journalistiek, emancipatiegeschiedenis, vrouwengeschiedenis, histtorische artikelen.

Historicus Rogier Overman

Bekroond historicus met uniek schrijftalent. Beschikbaar voor particulieren en families die meer willen weten over hun familiegeschiedenis of andere persoonliljke onderwerpen. Ook beschikbaar voor bedrijven, verenigingen en stichtingen die bijvoorbeeld willen weten wanneer zij zijn opgericht. Inzetbaar voor historisch onderzoek, boekprojecten en andere schrijf- en geschiedenisopdrachten. Werkt snel, betrouwbaar en effectief.

Over Historicus Rogier Overman
Mijn werk wordt steevast geroemd om de leesbaarheid (‘leest als een roman’, 'wat een boeiend boek!') en de verrassende onderzoeksresultaten. Dit komt doordat ik altijd zoek naar de ‘juweeltjes’ en naar een juiste balans tussen 'leering ende vermaeck' (óók bij zakelijke klanten!).

Eerdere opdrachtgevers waren naast particulieren en families uit het binnen- en buitenland onder andere de Amsterdamse Universiteits-Vereniging, de ING Bank, Turien & Co., de SER en de Opleiding tot Oefentherapeut Mensendieck.

Families kunnen bij mij terecht voor het laten schrijven van een persoonlijk familieboek; bedrijven voor begeleiding bij het aanvragen van het predicaat Koninklijke of Hofleverancier. 

Ik woon op fietsafstand van het Stadsarchief Amsterdam, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), het Atria en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Ook kan ik binnen een half uur bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem zijn en ben ik als Externe onderzoeker actief voor het Nationaal Archief in Den Haag. 

Achtergrond
Rogier Overman is sinds 2001 actief als historicus en heeft onder andere boeken geschreven over de geschiedenis van drie voorlopers van de ING Bank (de Postbank, Rijkspostpaarbank en Postcheque- en Girodienst) en dan specifiek tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. 

Overman is een bekroond historicus die uitstekend in staat is complexe materie toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zijn specialisaties zijn bedrijfsgeschiedenis, familiegeschiedenis, medische geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. 

Naast zijn werk als historicus schrijft Rogier Overman ook over spirituele onderwerpen en begeleidt hij mensen bij het schrijven van hun eigen boek. Hij is te bereiken via telefoon, e-mail, LinkedIn of Whatsapp.

drs. Rogier Overman
Esmoreitstraat 45-II
1055 CB Amsterdam

M: 06-20880724 (ook voor Whatsapp)
E: rogieroverman [AT] gmail.com
L: www.linkedin.com/in/rogieroverman/

Trefwoorden: bedrijfsgeschiedenis, familiegeschiedenis, medische geschiedenis, koloniale geschiedenis, historicus Amsterdam, financiële instellingen, ondernemersgeschiedenis, jubileumboek, gedenkboek, Tweede Wereldoorlog, storytelling, Nederlands-Indië, bedrijfshistorie, advies, begeleiding, archiefonderzoek, historische interviews, historisch onderzoek, Nationaal Archief Den Haag, NIOD, genealogie, stamboomonderzoek.

Albert Scheffers - Klinkaart

Albert A.J. Scheffers is met Klinkaart bv, bureau voor museum- en collectiemanagement, actief als adviseur in de zakelijke kant van het cultureel bedrijf (archieven, bibliotheken en musea). Hij schrijft bedrijfsplannen, stelt begrotingen op en weet exploitatieverantwoordingen zo te schrijven dat er een volgende periode weer subsidie komt.

Daarnaast is hij actief als (interim-)directeur-bestuurder van culturele organisaties in transitie (verzelfstandiging, reorganisatie, sluiting). Momenteel is hij actief als directeur-bestuurder van het Stadhuismuseum Zierikzee, het gemeentelijk museum van Schouwen-Duiveland.

Vanuit zijn achtergrond als monetair historicus – in 2013 gepromoveerd op het toezicht op de muntproductie tijdens de Republiek – verricht hij onderzoek met veelal een kwantitatieve inslag.

Albert is een gedreven leider van historische onderzoeken, (eind-)redacteur en uitgever van historische producties die geen kans maken bij de grote uitgeversfondsen.

Hij heeft tevens ruime ervaring als bedrijfsarchivaris en als historicus.

Albert Scheffers

Telefoon: 06-41266691
E-mail: aajscheffers[AT]klinkaart.nl

www.klinkaart.nl

Trefwoorden: Museummanagement, collectiemanagement, monetaire geschiedenis, bedrijfsgeschiedenis, museologie, kwalitatief onderzoek, interim-management.

Inge Groenen Historisch Onderzoek

In archieven en persoonlijke herinneringen zit het verhaal verborgen van een bedrijf, instelling of persoon. Inge Groenen wil graag helpen dat verhaal te vertellen. Dat doet ze aan de hand van historisch onderzoek in archieven, literatuur en door middel van interviews.

Met ervaring die varieert van een zeventiende-eeuws reisverhaal tot een familiebedrijf dat van een kleine smederij uitgroeide tot een grote producent van koffieautomaten wordt elke geschiedenis nauwkeurig in kaart gebracht en levendig beschreven. Het eindresultaat wordt gepresenteerd op een manier die met de opdrachtgever overeen gekomen is; een boek, presentatie of andere manier.

Daarnaast kan Inge helpen met het ordenen en inventariseren van een (bedrijfs)archief. Naast ruime ervaring met het doen van onderzoek in archieven weet zij ook hoe archieven op orde te brengen en toegankelijk te maken.

Inge Groenen Historisch Onderzoek
Inge Groenen
Zwanenveld 3029
6538 ZV Nijmegen
06-53458093
ingegroenen [AT] hotmail.com

Trefwoorden: bedrijfsgeschiedenis, archiefonderzoek, moderne geschiedenis.

Willem van der Ham

Waterstaat, landschap, maatschappij

Willem van der Ham (Den Haag, 12 maart 1958) is een Nederlandse sociaal geograaf, historicus en schrijver. Hij is vooral bekend als historicus van waterstaat en landschap en als schrijver van enkele standaardwerken op het gebied van het onderwijs. Hij begon als freelance journalist bij kranten als Intermediair, NRC Handelsblad en Het Parool. In zijn recente projecten Reuzenarbeid (2021) en Zuiderzee in beeld (2022) koppelt hij verleden, heden en toekomst. Zijn motto: geschiedenis kan een goede inspiratiebron zijn voor de opgaven van nu.

Onderwijsgeschiedenis
Van der Ham onderzocht met Hans Knippenberg in opdracht van de Koninklijk Nederlandse Academie van Wetenschappen de geschiedenis van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het ministerie. Het resulteerde in het boek Een bron van aanhoudende zorg, de geschiedenis van het ministerie van Onderwijs, (Kunsten) en Wetenschappen. Het boek, verschenen in 1993, geldt nog steeds als standaardwerk. Ook schreef hij in 1994 in opdracht van de Onderwijsraad het gedenkboek van deze Adviesraad, Onder wijzen, 75 jaar Onderwijsraad.

Waterstaatsgeschiedenis
Willem van der Ham is een gezaghebbend waterstaatshistoricus. Er staan tal van publicaties (boeken en artikelen) op zijn naam over waterstaat, infrastructuur en landschap. In tijdelijke dienst van de stichting Historie der Techniek onderzocht hij de geschiedenis van Rijkswatersaat. Hij schreef Twee Eeuwen Rijkswaterstaat (samen met Toon Bosch, 1998) en Heersen en beheersen, Rijkswaterstaat in de twintigste eeuw (dissertatie, 1999). Hij is biograaf van Cornelis Lely (2007) en van Johan van Veen en landschapsbiograaf van de Zuiderzeewerken en de Deltawerken (2003).

Hij publiceerde over de Grote Waard, Schieland, Hollandse polders en de Nederlandse rivieren. Ook verwierf hij bekendheid als pleitbezorger van de erkenning van de Afsluitdijk als bijzonder wereldmonument. Bij de vernieuwing van de Afsluitdijk wordt mede dankzij dit pleidooi rekening gehouden met de cultuurhistorische waarde. Zijn boek Ooggetuigen van de Watersnoodramp 1953 (2018) vertelt op basis van authentieke ooggetuigenverslagen uit 1953 het verhaal van de slachtoffers, waardoor de ramp en wat er gebeurt met mensen die een ramp meemaken heel dichtbij wordt gebracht. Bij Battenoord (Goeree-Overflakkee), waar de dijk over vele kilometers wegsloeg op 1 februari 1953, de plek waar tijdens de ramp de meeste slachtoffers vielen, is op initiatief van Van der Ham een permanente landschapstentoonstelling gemaakt. Daar worden elf slachtoffers met hun verhaal geportretteerd.

Willem van der Ham richtte in opdracht van de stichting Museumgemaal de Hooge Boezem achter Haastrecht het museumgemaal opnieuw in. Hij droeg bij aan de totstandkoming van diverse tentoonstellingen. Hij is initiatiefnemer en uitvoerder van de app Naar Toen. Met de stichting TOEN staat hij aan de basis van projecten Reuzenarbeid en Zuiderzee in beeld. Het onderzoek voor een boek combineert hij met andere presentatievormen, zoals film, museale en landschapstentoonstellingen. Zijn projecten krijgen veel publiciteit. Van der Ham is regelmatig te gast bij radio en televisie en wordt ook internationaal benaderd om zijn visie te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de waterproblematiek van Venetië. Hij is lid van het bestuur van Waterheritage.

Willem van der Ham

Telefoon: 06-51642418
E-Mail: info [AT] willemvanderham.nl

www.willemvanderham.nl

Trefwoorden: biografieën, tentoonstellingen. onderwijsgeschiedenis, musea, landschapsgeschiedenis, waterstaatgeschiedenis, watererfgoed, negentiende eeuw, twintigste eeuw, documentaires.

Henk Looijesteijn Historicus

Geschiedenis is nooit geheel en al voorbij; langs allerlei wegen en paden, hoe slingerend en kronkelig ook, werkt het verleden op ons in. Mijn aanpak wordt gekenmerkt door de zoektocht naar het grotere verband waarbinnen de mens zich bewoog en waarin gebeurtenissen en ontwikkelingen zich voltrokken. Of dat nu gaat om de stichting van hofjes, de geschiedenis van een huis, bedrijf of familie, de herkomst van een kunstwerk of de biografie van een persoon, ik streef er altijd naar het verhaal in de stroom der geschiedenis in te bedden. Eenvoudige vragen zijn daarbij leidend: Wat betekende het om in 18de-eeuws Amsterdam een hofje te stichten? Wat dreef een 17de-eeuwse vrijdenker uit Middelburg om in verre landen het geluk te zoeken? Hoe en waarom maakte een jonge man in 20ste-eeuws naoorlogs Haarlem zijn levenskeuzen?

In mijn praktijk als zelfstandig historicus ben ik in de eerste plaats een veelzijdig en vindingrijk onderzoeker en een vlot schrijver, maar ik kan ook levendig vertellen over geschiedenis en wordt vaak gevraagd voor lezingen, colleges en wandelingen. Een brede nieuwsgierigheid en grote belezenheid schragen een grondig onderzocht en afgerond verhaal dat voorbij de anekdotes reikt. Wat mijn onderwerpskeuze betreft geldt als vuistregel: afwisseling van spijs doet eten.

Dr. Henk Looijesteijn
Potgieterstraat 23-3ha
1053 XP Amsterdam
info [AT] henklooijesteijn.nl
www.henklooijesteijn.nl

Trefwoorden: sociale geschiedenis, economische geschiedenis, sociaaleconomische geschiedenis, famliegeschiedenis, Gouden Eeuw, vrijdenkers, hofjes, filantropiegeschiedenis, culturele geschiedenis.

 

Frans van Gaal - Ondernemer in geschiedenis

Frans van Gaal onderneemt in geschiedenis door boeken- en artikelen te schrijven, verhalen te vertellen, te onderzoeken, te adviseren, te trainen, presenteren, creëren en actie te voeren. In dit jaar, 2022, voert hij bijvoorbeeld actie om Jacob Moleschott (1822-1893), filosoof, arts, senator en emancipator in zijn geboortestad de eer te geven die hij verdient.  

Trainingen

Als ervaren en gelouterd facilitator/trainer bij School voor de Toekomst/Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch legde Frans zich ook toe op toegepast creatief denken en handelen voor het leven en werken van alledag. Vandaag is het voor Frans een uitdaging om mensen te helpen hun eigen (organisatie)geschiedenis te benutten als bron voor creativiteit en innovatie. ‘Kijk eens in de achteruitkijkspiegel’ is daarbij zijn motto.  

Presentaties

Een toepasselijke historische causerie, een pittige lezing, presentatie of ‘performance’, het is voor Frans een uitdaging om de toehoorder op het puntje van zijn stoel te houden. Zo kan geschiedenis u tot creativiteit inspireren of gewoon ter ‘leringe ende vermaeck’ dienen. Hij richt zich naar de wensen van de opdrachtgever.

Publicaties

In 1989 promoveerde Frans op een proefschrift onder de titel: Socialisme en zelfstandige arbeidersbewegingen andere linkse ‘ismen’  in ’s-Hertogenbosch, 1848 – 1940. Sinds die tijd besteedt Frans een deel van zijn werkzame en creatieve leven aan het schrijven van boeken en publicaties, veelal in opdracht. Inmiddels zijn dat er meer dan dertig.

Bij al zijn activiteiten huldigt Frans het adagium van Umberto Eco: ‘Creativiteit is niet zozeer gelegen in het vinden van nieuw materiaal, als wel in de herschikking van het bestaande’.

Dr .Frans van Gaal
Ondernemer in geschiedenis

Telefoon: 06-45482739
E-mail: fransvangaal[AT]home.nl
www.fransvangaal.nl

Bureau voor Antropologie & Oral History / Renate Stapelbroek

Zonder herinneringen zijn we nergens. Want zonder herinneringen weten we niet waar we vandaan komen, weten we niet wie we zijn. Renate Stapelbroek onderzoekt daarom de omgang met het verleden: Wat vinden we belangrijk om in herinnering te houden en hoe doen we dat? Onderzoek naar herinneringsculturen verbindt mensen niet alleen met hun verleden, maar ook met elkaar. Het biedt daarmee nieuwe perspectieven op erfgoed voor toekomstige generaties.

Renate Stapelbroek is antropoloog, kenner van de naoorlogse migratiegeschiedenis en deskundig op het terrein van de oral history. Als zelfstandig onderzoeker werkte zij voor uiteenlopende opdrachtgevers waaronder Joods Historisch Museum, Regionaal Archief Nijmegen en BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost. Daarnaast doceeerde zij aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Momenteel is Renate buitenpromovenda aan de Tilburg University, School of Social and Behavioral Science.

Op zoek naar een ervaren oral history interviewer, een bevlogen gastdocent en/of een gedegen onderzoeker? Voor een tentoonstelling, collegereeks, boekpublicatie of … ? Renate Stapelbroek zorgt in alle opzichten voor een goed verhaal.

Bureau voor Antropologie & Oral History
Renate Stapelbroek
telefoon 06 18667596
renatestapelbroek [AT] xs4all.nl

Trefwoorden: oral history, antropologie, herinneringscultuur, lokale geschiedenis, migratiegeschiedenis, museumstudies, naoorlogse emigratie.