Mari Smits

Historicus, onderzoeker en auteur

Als historicus ben ik van verschillende markten thuis, zoals politieke geschiedenis, landbouwgeschiedenis en migratiegeschiedenis. Na mijn geschiedenisstudie in Nijmegen vertrok ik voor een jaar naar Braziliƫ om de geschiedenis te schrijven van de Nederlandse emigrantennederzetting Holambra. Vervolgens werkte ik bij het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen aan twee gedenkboeken over katholieke landbouworganisaties en in Den Haag bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (nu Huygens ING) aan bronnenpublicaties inzake de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking en het Nederlandse Europabeleid. Recent werkte ik (hoewel door corona vooral thuis) weer in Nijmegen en wel bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG).

Buiten onderzoek in dienstverband schreef ik als zelfstandige mee aan een gedenkboek over MBO College Airport in Hoofddorp en verricht ik archiefonderzoek betreffende familiegeschiedenissen en de Tweede Wereldoorlog. Buiten mijn vak ben ik als wandelaar actief met het verkennen van (historische) wandelroutes en het schrijven van wandelgidsen.

Wilt u een gedenkboek, biografie laten schrijven of (archief)onderzoek laten verrichten? Bent u op zoek naar iemand die historische informatie in een levendig verhaal? Laat maar weten.
Ik sta tot uw beschikking.

Mari Smits

06-28568569
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.marismits.nl

Belangrijkste publicaties:

Boeren met beleid. Honderd jaar Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond 1896-1996 (Nijmegen 1996).
Een aardse geschiedenis. De ABTB in dienst van boeren en tuinders 1917-1997 (Nijmegen 1997).
Holambra. De moeizame beginjaren van een stukje Nederland in Braziliƫ (Nijmegen 2016).
Met Marc Dierikx: Ambitie en turbulentie. Een geschiedenis van het luchtvaartonderwijs in Nederland (Utrecht 2019).
Bijdragen aan Carla van Baalen, Anne Bos (red.), Maakbaarheid, crisis en ideologische strijd. Een parlementaire geschiedenis van de lange jaren zeventig (1971-1982) (Amsterdam 2022) Verschijnt in september 2022.

Trefwoorden: archiefonderzoek, genealogie, emigratie, politieke geschiedenis, migratiegeschiedenis, landbouw, gedenkboeken.