Machlien Vlasblom - Historisch onderzoek & advies

Als zelfstandig historica houdt Machlien zich vooral bezig met onderwerpen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Haar interesse binnen dit vakgebied gaat uit naar beladen erfgoed, collaboratie, biografisch onderzoek en fotografie. Opdrachtgevers zijn dan ook vaak instellingen of particulieren die behoefte hebben aan deze specifieke expertise. Denk aan erfgoedorganisaties of archiefinstellingen. De laatste jaren werkte zij aan de dubbelbiografie 'Wij waren supermannen' Jan en Herman Heukels. Broers, fotografen, nationaalsocialisten. (Boom 2022) Dit was mogelijk dankzij de financiƫle ondersteuning van diverse fondsen. Het boek kreeg veel positieve reacties uit binnen- en buitenland en won de prijs 'Het beste boek van Overijssel 2022' (non-fictie). Machlien werkt inmiddels aan een vervolgonderzoek naar meerdere nationaalsocialistische fotografen

Machlien is een bevlogen en vasthoudende onderzoeker die weet waar zij welke bronnen vinden kan, hoe ze grote hoeveelheden informatie eigen kan maken en is in staat om archief- en/of beeldmateriaal snel op waarde te schatten. Ze heeft oog voor details, stelt kritische vragen en ziet mogelijkheden en verbanden waar anderen ze niet zien, of soms ook willen zien. Bijvoorbeeld als het gaat om pijnlijke oorlogsgeschiedenissen. Ook hierin heeft Machlien reeds de nodige ervaring en gaat zij zorgvuldig te werk. Machlien geeft regelmatig lezingen en is als 'Ondernemer in geschiedenis' inzetbaar voor onderzoeks- en schrijfprojecten die passen binnen haar vakgebied.

Lees meer over haar opleidingen, opdrachtgevers en contactgegevens op: www.machlien.nl

Sinds het voorjaar van 2023 werkt Machlien eveneens als onderzoeker voor het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidenstudies bij het fotoproject Imagelab. 

Machlien Vlasblom
Historisch onderzoek & advies

Telefoon:  06-48812250.
E-mail: info{AT]machlien.nl

www.machlien.nl

Trefwoorden: Tweede Wereldoorlog, Holocaust, collaboratie, biografie, fotografie, onderzoek