VerhalenVerkenner – maak(t) kennis met het verleden

VerhalenVerkenner sluit aan bij de groeiende behoefte van mensen om meer te weten te komen over hun identiteit, familielijnen en -patronen en hun oorsprong. Over welke mythes en mysteries, geheimen en geruchten of fabels en feiten zou u zo graag eens meer willen weten?
De continue stroom aan nieuwe gedigitaliseerde bronnen zorgt voor een zee aan toegankelijke archiefstukken, foto’s, documenten en films. Bronnen die de ingrediënten zijn voor het schrijven van vergeten of verloren gegane verhalen. VerhalenVerkenner neemt u mee terug in de tijd om helderheid te krijgen in het heden. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en geduld speur ik naar sporen van een tot dan toe vaak verborgen verleden.
Enkele aanknopingspunten zijn vaak al voldoende om aan de slag te kunnen met de zoektocht naar gegevens over een familie, gebeurtenis of locatie. Wat er in deze ontdekkingsreis boven water komt? Dat is bij de start onbekend. Spannend voor zowel de opdrachtgever als voor mij als VerhalenVerkenner!

Eerste kennismaking met het verleden
VerhalenVerkenner is voor opdrachtgevers vaak een eerste kennismaking met het (verdere) verleden, bijvoorbeeld via een voormoeder- of voorvaderlijn, een ‘stamboom’ of een reconstructie op basis van een of meerdere specifieke vragen. Bij ieder onderzoek worden de vondsten verwerkt in een overzichtelijk verhaal, geïllustreerd met foto’s of tekeningen, fragmenten uit kranten of archiefstukken, plattegronden en kaarten.
Graag wissel ik mijn onderzoekswerk af met andere ‘creatieve uitstapjes’ om kennis over geschiedenis te delen. Dit leidde o.a. tot thematische fietsexcursies, een workshop verhalen verkennen voor vrijwilligers en bewoners in een verzorgingstehuis en het maken van een digitaal doe-boek familiegeschiedenis voor kinderen.

Opdrachtgevers over VerhalenVerkenner
“Voelt heel bijzonder dat er kleur is gegeven aan mijn voorouders. Mooi geschreven ook, het leest als een roman.”

“Het enorme gevoel dat je ergens vandaan komt, dat je levenslijn zich verder uitstrekt. En als je dat dan allemaal leest, dat je dat niet in een keer kan bevatten, zo groot is het. Misschien wel vergelijkbaar met het kijken door een telescoop naar de hemel, dat je dan letterlijk naar jouw eigen familie-universum kijkt, die peilloze diepte van het verleden in…”

“Bedankt voor al jouw speurwerk. Het is een indrukwekkend verhaal geworden. En wat heeft die familie van mij het voor de kiezen gehad!”

“Tsjonge jonge, je hebt wat teweeg gebracht. De verhalen cadeau geven was indrukwekkend en de impact is groot.”

 Meer weten?
Benieuwd wat ik voor u kan betekenen? Informeer naar de mogelijkheden en wie weet maakt u binnenkort kennis met bijzondere verhalen uit het verleden.

Bauke Jousma

VerhalenVerkenner – maak(t) kennis met het verleden

E-mail: jousma+verver[at]gmail.com

LinkedIn: www.linkedin.com/in/baukejousma (met flyer van VerhalenVerkenner)

Trefwoorden: bronnenonderzoek, storytelling, familiegeschiedenis, stamboomonderzoek, genealogie, archiefonderzoek, verborgen geschiedenis, verhalen, vastgelopen onderzoek