Daniël Rewijk

Geschiedenis is de bindende factor in alles wat ik doe. Dat is niet gek, want als kind was mijn fascinatie voor het verleden ook intens. Of het nu de oorlogsverhalen uit de jeugd van mijn bollenbaas waren, het geuzenzwaard in de middeleeuwse Michaelskerk op Wieringen of de heldenverhalen die Joris van den Bergh optekende over baansprinter Piet Moeskops: ik vrat het allemaal.

Tijdens mijn studie en vooral in mijn promotietraject verwierf ik een verdiept begrip van de culturele betekenis van de historische verhalen, objecten en boeken, die altijd al tot mijn verbeelding spraken. Welke overtuigingen, waarden en ideologieën manifesteren en construeren ze? Daarbij richt ik me op het betekenisvolle terrein van sport en lichaamscultuur, een andere constante factor in mijn leven. Maar ik ben ook geïnteresseerd in andere verschijnselen van modernisering zoals perscultuur, mobiliteit en massavermaak. Ik voel mij als onderzoeker het meest thuis in de negentiende en twintigste eeuw, met de decennia rond 1900 als zwaartepunt.

Mijn onderzoek is tot nu toe vaak biografisch. In het enkele mensenleven worden grote historische lijnen en ontwikkelingen uitgelicht op menselijke schaal, met de paradoxen, spanningen en irrationele driften die in geschiedschrijving van de grote greep vaak wegvallen. In mijn biografie van Pim Mulier – een grondlegger van de moderne sport in Nederland – kwam diens tegenstrijdige aard goed uit de verf. De biografie van schrijver en journalist Jan Feith verschijnt in 2024. Daarin gaat het om het contrast van diens traditioneel-notabele achtergrond en zijn journalistieke rol als apostel van de moderne tijd.

Ik ben een vindingrijk cultuurhistoricus en een ervaren auteur, die op vele terreinen thuis is. Vanuit een ruime variatie aan bronnen tracht ik te komen tot een overtuigende synthese, waar zowel de algemene lezer als de vakspecialist op kan aanhaken. Daarnaast slaag ik er als spreker of (gast-)docent in om met een levendige vertelstijl, associatieve reflexen en een open houding elk soort publiek te bereiken en te raken. Ik sta open voor elk soort opdracht en ga graag in gesprek om te zien of we samen tot een resultaat van betekenis kunnen komen.

Dr. Daniël Rewijk

Herenweg 34-ws2
1433 HA Kudelstaart

Telefoon: 06-21708024

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Trefwoorden: historisch onderzoek; biografie; lezingen; projectonderwijs en gastlessen; jubileumboeken; redactiewerk; sportgeschiedenis; persgeschiedenis; elitegeschiedenis; Nederlands-Indië 1890-1930.