Ingrid D. Jacobs - Cultuurhistorisch tekst- en onderzoeksbureau

Herinneringscultuur, literatuur, muziek, geschiedenis, architectuur – Ingrid Jacobs begeeft zich in haar werk en onderzoek voortdurend op het grensvlak van kunst en wetenschap. Dat deed ze al in het afsluitende onderzoek van haar studie Nederlandse taal- en letterkunde naar de relatie tussen de muziekromans en de muziekessays van Simon Vestdijk: ‘Debussy en Hartmann: componisten of literaire motieven’. En ook in het in 2022 verschenen boek Musis Sacrum Arnhem 1847-2022. De bewogen geschiedenis van een concertzaal.


Vanuit haar onderzoeksbureau werkt Ingrid D. Jacobs als schrijver, onderzoeker, verteller. In haar werk staat de rol van de mens centraal binnen de geschiedenis. Haar gedegen (archief)onderzoek resulteert in boeken, artikelen, bijdragen aan bundels of presentaties op cultuurhistorisch gebied. En dat is breed en vooral grensoverschrijdend: van een Arnhemse Kunstsalon, of de John Frostbrug die zo belangrijk was voor de Europese geschiedenis, tot Nijmeegse volkswoningbouw versus Weense Gemeindebauten, censuur in de DDR-literatuur, de tragiek van Oost-Duitse adel of kastelen als depots van de Rijksinspectie Kunstbescherming. Het roofkunstonderzoek waar ze al langer aan werkt heeft meer verdieping en focus gekregen. Welke rol speelde de Duitse kunsthandel in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Sinds de herfst van 2023 woont en werkt Ingrid voornamelijk in Wenen. Daar doet ze onderzoek in het Staatsarchiv, het Archiv der Republik, naar de roof van meest joodse (cultuur)goederen in Wenen na de Anschluss in 1938. Ook schrijft ze over Duitstalige literatuur en muziek(gebouwen).

Ingrid is een ervaren editor/(eind)redacteur; dat werk blijft ze vanuit Wenen voor (Nederlandse) opdrachtgevers doen.

Cultuurhistorisch tekst- en onderzoeksbureau Ingrid D. Jacobs

Keizer Karelplein 13
6511 NE Nijmegen

06-15472257

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.ideejacobs.nl

Säulengasse 17/28
A-1090 Wien

 

Trefwoorden: Tweede Wereldoorlog; Muziekgeschiedenis – muziek en oorlog; Adelsgeschiedenis; Kastelen en kunstbescherming; Kunstroof – roofkunst