Historytelling

Podcasts
Podcasts zijn hot! Met reden. Non-fictie is daarvoor bij uitstek geschikt. Het maken van de podcastserie Oorlog op de Veluwe was fantastisch! Negen afleveringen produceerde ik. Over de Puttense razzia bijvoorbeeld, over de fatale wapendropping in Ede en over een dramatische oorlogsliefde van een katholieke frater op boerderij De Harscamp.

Voor de podcast raadpleegde ik nieuwe bronnen en gebruikte ik bestaande interviews. Zo vond ik een indringend interview terug met Jannes Priem, de laatste overleden teruggekeerde van de razzia van Putten. Dat interview vond plaats… op het station waar hij eerder van was weggevoerd. De podcast kon ik maken dankzij mijn jarenlange ervaring als radiomaker bij de NPO.

Oral history
In mijn werk combineer ik wetenschappelijk onderzoek met journalistieke verteltechnieken. Interviews krijgen vorm in oral history. Ik maak audio-producties, schrijf reportages en houd lezingen. Daarnaast werk ik vaak en graag in nog onontgonnen archieven.

Zo combineer ik de ambachten van journalist en historicus. Met gedegen onderzoek als basis creëer ik levendige, persoonlijk invoelbare en toegankelijke historische verhalen: storytelling door Historytelling.

Wetenschappelijk onderzoek
Jarenlang werkte ik als journalist en communicatiemedewerker. De liefde voor geschiedenis bleef. Vooral dankzij meester Smit, uit de derde, die zo mooi vertellen kon. In 2015 mocht ik promoveren op de ontstaansgeschiedenis van het Wezendorp Neerbosch. Het waren mooie jaren waarin ik onderzoek mocht doen in een waanzinnig interessant archief! Hierna heb ik mooi en belangrijk werk mogen verrichten. Zo werkte ik voor de Commissie Onderzoek naar geweld in de Jeugdzorg (Commissie De Winter).

Cross-mediaal projectmanagement
Het liefst maak en begeleid ik cross-mediale producties. Ik maak podcasts, schrijf boeken, coördineer producties zoals websites en films. Ook verzorg ik jubileumspecials van personeelsbladen of corporate magazines. Dat mogen ook glossy’s worden of jubileumboeken. Een tentoonstelling maken zal vast ook wel lukken….

Recente projecten
Kijk voor mijn recentste projecten op: www.historytelling.nu/nu-werk-ik-aan/.

Enkele voorbeelden van mijn werk:

  • Oorlog op de Veluwe - www.soundcloud.com/bibliotheek-nijkerk (Podcast)
  • Het wezendorp Neerbosch. De protestants-christelijke weesinrichting Neerbosch en haar stichter Johannes van ’t Lindenhout (1863–1903) (Nijkerk, 2015)
  • In Naam van Cornelia. Cornelia van Lynden (1860–1880). Biografie geschreven in opdracht van de Cornelia Stichting te Beetsterzwaag ter gelegenheid van haar eeuwfeest.

 

Historytelling
Dr. Anton van Renssen
Wilgenlaan 30
3862 VE Nijkerk

Contact:
E anton [AT] historytelling.nu
M 06–45742896
www.historytelling.nu

Trefwoorden: biografieën, religiegeschiedenis, onderwijsgeschiedenis, oral history, sociale geschiedenis, journalistiek, archiefonderzoek, sociaaleconomische geschiedenis, techniekgeschiedenis, armenzorg, corporate story, jeugdzorg, opvoeding en onderwijs, Protestantisme, storytelling, verhalende journalistiek, weeshuizen, wezenzorg, Tweede Wereldoorlog, Rijkswaterstaat, podcast, audio, video, audiovisueel, historische films, kinderbescherming, milieugeschiedenis, projectleiding, waterstaatsgeschiedenis, waterschappen, wezenzorg, wetenschappelijk onderzoek.